avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 171 soluții astăzi
Forum Activitate Notar Public Natasa Laura Cucu

Activitate Notar Public Natasa Laura Cucu

Clauzele promisiunii de vanzare sunt clasice...cine se razgandeste pierde dublul sumei platite.
Cumparatorul ar fi mai degraba tentat sa ceara anularea contractului autentic. Spuneti ca ar trebui sa ceara nulitatea absoluta. Care ar fi motivul?
Pe de alta parte, situatia e chiar mai complicata. Prin contractul prin care s-a vandut cea de-a doua parcela de teren, s-a vandut si prima, insa referitor la acest teren a fost respinsa intabularea contractului fiind inscris litigiul la Cartea Funciara.
Ar fi intelept un recurs, sau mai bine intabularea hotararii judecatoresti si pornita o actiune in anularea contractului?
Trec direct la subiect. Actiune in constatare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic, pentru ca promitentul-vanzator, dupa ce a facut un antecontract neautentic si a primit aproape tot pretul, nu prea mai voia sa vanda 2 parcele de teren, ba chiar facuse documentatiile cadastrale, fara insa a apuca sa deschida carte funciara pe terenuri. Cumparatorul noteaza litigiul la Cartea Funciara in timpul procesului si primeste 2 incheieri din care reiese ca este notat litigiul pentru fiecare din cele 2 parcele. Judecatorul cere, inainte de pronuntarea hotararii, certificate de sarcini de la Cartea Funciara. Si acum surpriza emisiunii. Din certificatele de sarcini rezulta ca litigiul este notat de 2 ori (?!?!) pe numarul cadastral al unei parcele, iar pentru cealalta parcela este deschisa carte funciara si are un alt proprietar. (act autentic facut in timpul procesului, dupa eliberarea incheierilor din care rezulta ca e notat litigiul). In consescinta, judecatorul admite partial cererea si constata proprietatea cumparatorului doar asupra parcelei de teren care nu se vanduse. Hotararea inca nu e motivata. Intrebare. Ce ar trebui sa faca in conditiile astea cumparatorul, care, a si consemnat inaintea procesului, prin executor, restul de pret pe numele vanzatorului.
Răspuns la discuția INSCRIERE LITIGIU
Efectul cert al inscrierii in Cartea Funciara a litigiului ar fi acela ca eventualul cumparator nu ar mai putea fi considerat de buna credinta, in sensul ca, in mod evident, ar avea cunostinta de existenta litigiului la momentul cumpararii, cu toate consecintele ce decurg din asta.
Subscriu la opinia lui bossman. Sechestrul asigurator e cel mai sigur
Răspuns la discuția Dobandire act pe casa
Luati o adeverinta de la Primarie din care sa rezulte ca parintii au fost inregistrati cu acea casa inca din 1955 si obtineti si un certificat de atestare fiscala. Dezbateti succesiunea si notarul va consemna in certificatul de mostenitor acea casa, construita fara autorizatie.
Despre dezbaterea succesiunii referitor la cei 2 frati si mama, care, asa cum spuneati, vor sa "cedeze in favoarea dumneavoastra", trebuie sa retineti urmatoarele: Daca cei 2 frati si mama renunta, atunci masa succesorala se imparte intre dumneavoastra si celallt frate care, din cate inteleg, accepta succesiunea. Renuntarea nu se face "in favoarea cuiva".
Puteti accepta cu totii succesiunea si, chiar in cadrul dezbaterii succesorale, sa faceti partaj voluntar cu privire la bunurile din masa succesorala, astfel incat sa le impartiti asa cum doriti.
Pe de alta parte, in masa succesorala nu intra decat 1/2 din casa, asa ca renuntarea mamei se va referi strict la ceea ce i-ar fi revenit din aceasta cota. Cealalta cota de 1/2 din imobil este proprietatea dumneaei exclusiva, formand cota de bun comun.
Eu zic sa mergeti la un notar si o sa va spuna tot ce aveti nevoie ca sa rezolvati aceasta problema
Succes!
Răspuns la discuția Dezmembrare teren
Aveti 2 variante. Realizarea documentatiei cadastrale nu inseamna si dezmembrarea efectiva a terenului.
Actul de dezmembrare, facut la notar pe baza acelei documentatii cadastrale (propunere de dezmembrare) constituie dezmembrarea efectiva.
Actul de dezmembrare se poate face fie separat, si veti deveni proprietarul a 2 terenuri (respectiv loturile dezmembrate), fie odata cu actul de vanzare-cumparare.
Terenul nu putea fi instrainat cu procura. Mama dumneavoastra l-a imputernicit pe respectivul sa faca demersurile necesare pentru a intabula proprietatea si pentru a semna contractul de vanzare-cumparare.
In orice moment, mama dumneavoastra, daca doreste, poate revoca respectiva procura.
Si, in orice caz, pana se va realiza vanzarea, mama dumneavoastra este proprietarul terenului.
Răspuns la discuția Dobandire act pe casa
Casa e construita inainte de decesul tatalui? In ce an?
Răspuns la discuția succesiune
Daca unchiul dumneavoastra nu are mostenitori rezervatari, atunci tatal dumneavoastra mosteneste respectiva concesiune. Se poate rezolva strict la notar.
Răspuns la discuția imputernicire notariala
Daca vorbim de o donatie ar trebui specificat catre cine sa se faca donatia. Daca e vorba de o vanzare, atunci e suficienta mentiunea "cui va considera de cuviinta". Bineinteles, daca matusa nu vrea sa va vanda decat dumneavoastra, atunci ar putea face mentiunea respectiva in procura.
Răspuns la discuția Acte casa pentru copii minori
themis a scris:


Au invocat socrii dreptul de proprietate prin accesiune imobiliară?



Nu cred ca e vorba de a fi invocat cineva accesiunea. Ci pur si simplu, terenul fiind al socrilor, autorizatia de constructie s-a obtinut pe numele acestora, chiar daca doama si sotul ei au realizat constructia. Probabil, ulterior, dupa receptia finala, la intabulare, imobilul apare ca fiind proprietatea socrilor.