avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Activitate gcazaciuc

Activitate gcazaciuc

Buna ziua,

As avea nevoie de cateva clarificari legate de imprumutul unei firme de catre asociat/administrator:

1. Imprumut asociat cu dobanda sau fara ? Asociatul e si administrator. Ne gandeam la un imprumut asociat cu 6% dobanda si principalul platit integral dupa un termen fix stipulat in contractul de imprumut.
Pot exista probleme la ANAF in cazul in care firma plateste dobanda catre asociatul care are si calitatea de administrator ? Daca da, ar ajuta cu ceva daca imprumutul ar fi de la o terta persoana(sot la administrator) ?

2. Dobanda platita de catre firma cum va fi impozitata ? Banuiesc ca se va scadea din profit si nu va fi impozitata, iar asociatul va fi impozitat cu 10% + CASS .

3. Cine retine si vireaza impozitul pentru dobanda platita asociatului si care este procedura pentru asta ?

Va multumesc!
Buna ziua,

As avea cateva intrebari vizavi de auto pe firma:

1. Se poate deduce TVA pentru un automobil pe firma, utilizare mixta, tinand cont ca toate vanzarile firmei (constand in revanzari de apartamente vechi) se fac fara TVA ?
2. Leasing financiar sau achizitie cash pentru auto ? Ce e mai eficient din punct de vedere fiscal pentru o firma platitoare de TVA si impozit profit ?


Multumesc pentru orice pareri!
Buna ziua,

Context: Firma nou infiintata, asociat unic(si administrator), pe cod CAEN principal 6810 (Cumpararea si vanzarea imobilelor proprii ) care achizitioneaza apartamente vechi de la persoane fizice, le renoveaza , mobileaza, utilizeaza cu absolut totul(la cheie) si le revinde tot catre persoane fizice( toate vanzarile fara TVA ).

Cateva intrebari legat de impozitare:

1. Ce cheltuieli se pot deduce: materiale de constructii ? obiecte de decor ? electrocasnice ? utiilitatile pe durata renovarii ?
2. Cum se face legatura intre factura pentru materiale si apartamentul de renovat ? E nevoie de un deviz de lucrari si materiale necesare din partea constructorului pentru a nu exista probleme la ANAF ?
3. E nevoie/recomandat o evaluare ANEVAR inainte de vanzarea imobilului renovat ? Din nou in contextul de a nu exista probleme cu ANAF vizavi de cheltuieli/TVA etc.

Va multumesc!
Buna ziua,

Avem urmatorul context: Firma nou infiintata, asociat unic(si administrator), pe cod CAEN principal 6810 (Cumpararea si vanzarea imobilelor proprii ) care achizitioneaza apartamente vechi de la persoane fizice, le renoveaza , mobileaza, utilizeaza cu absolut totul(la cheie) si le revinde tot catre persoane fizice( toate vanzarile fara TVA ).

Cateva intrebari:

1. Ce se intampla cu TVA-ul achitat pentru materiale de constructii tinand cont ca vanzarea apartamentelor se face fara TVA ? E nevoie de ajustare TVA ? Se poate simplifica si evita ajustarea (poate prin nededucerea completa a TVA-ului de la bun inceput) ?
2. Se pot deduce legal cheltuieli si TVA achitate pentru obiecte de decor si electrocasnice ?
3. Daca pentru terenul blocului exista CF separat pot exista pb dpdv TVA ?
4. Exista riscul de a re-incadra apartamentul la nou si a forta si plata la TVA ? Cum pot fi evitate aceste situatii ?

Apreciez orice clarificari la oricare din intrebari.

Va multumim!
Buna ziua,

Va rog cateva sugestii/lamuriri legate de fiscalitate pentru infiintare firma cu CAEN principal "6810 - Cumpararea si vânzarea de bunuri imobiliare proprii" a carei activitate va consta in achizitionarea de imobile in blocuri vechi, de la persoane fizice, renovarea si vanzarea acestora la cheie catre clienti, tot persoane fizice:

1. Impozit profit sau venit ?
2. Se poate administrator pe contract de mandat in loc de CIM ?
3. Platitoare de TVA sau nu ?
4. Imobilele vandute banuiesc ca vor fi scutite de TVA. Cum se procedeaza cu TVA-ul achitat pentru materiale de constructii & leasing auto ? In acest caz presupun ca nu se deduce nimic in termeni de TVA tinand cont ca firma face vanzari exclusiv pe imobile vechi catre PF, nu ?
5. Trebuie declarat activitate la sediul social si implicit acorduri de la asociatie & vecini ?

Multumesc!
Buna ziua,

Ma regasesc in urmatoarea situatie:

1. In 10 Septembrie 2021 am achizitionat un apartament care avea ipoteca Prima Casa si l-am achitat integral cash
2. In 18 Octombrie vanzatorul a dat in fata unui notar agreat de banca declaratia de radiere a ipotecii in conditiile in care absolut toate celalte acorduri erau obtinute( de la banca, de la fondul de garantare) iar creditul achitat integral

Problema de care ma lovesc:

1. Nici pana in data de astazi( 13.01.2022) ipoteca nu a fost radiata desi termenul agreat in contractul V-C era de 30 de zile
2. Am contactat notarul in cel putin 6 ocazii telefonic si de 2 ori pe mail dar am primit doar amanari

Ce mai pot face in acest caz pentru a determina notarul care trebuia sa se ocupe de ridicarea ipotecii sa o si ridice ?

Multumesc.
Buna ziua,

Se poate pune poprire de catre ANAF pe sumele provenite din vanzarea unui bun comun ( eg casa) in contextul in care banii se afla in contul sotului fara datorii ? Va multumesc.
Răspuns la discuția Inchiriere casa vacanta
Va multumesc domnule Neagu! Oare stiti daca limitarea de inchiriere 30 de zile calendaristice in decursul unui an, din materialul mentionat de dvs. se refera la 1 camera sau per total ? Cabana de care mentionez are 3 dormitoare si nu reusesc sa imi dau seama cate zile anual as putea sa o inchiriez.
As dori sa stiu care este cea mai simpla solutie, dpdv legal si fiscal pentru a oferi spre inchiriere, cu caracter repetat, o cabana/casa de vacanta pe perioade scurte de timp(de la cateva zile la saptamani). Mentionez ca nu locuim in locatie, cabana e complet utilata si mobilata(bucatarie proprie), nu dorim sa oferim menaj, curatenie zilnica sau alimentatie ci strict partea de cazare, fara alte servicii.

Ce presupune desfasurarea acestei activitati pe SRL dpdv legal si fiscal ? Exista vreo alternativa legala, mai simpla la SRL prin care se poate desfasura activitatea ?

Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Impozitare dividende bursa
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc frumos, foarte clar si bine explicat!