avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitare dividende bursa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitare dividende bursa

Buna ziua,

Sunt incepator in domeniul investiilor pe bursa si nu am gasit un raspuns la urmatoare intrebare: Am investit anul trecut o suma de bani in diverse societati romanesti pentru care am primit, in contul de la broker, dividende.

Intrebarea e: Daca am re-investit banii primiti drept dividende, fara a-i retrage din contul deschis la broker, trebuie depuse declaratii la ANAF ?
Sunt considerate sumele respective castig desi inca nu le-am incasat ?

Cel mai recent răspuns: gcazaciuc , utilizator 17:32, 11 Februarie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, acele sume sunt venit chiar daca raman acolo in cont cat mai multi ani sau daca cu ele cumparati alte actiuni.
Acum, trebuie sa stiti ca acesti bani care pentru dumneavoastra sunt venit din dividende, ei sunt deja impozitati de catre firmele la care aveti acele actiuni care au virat ele la stat impozitul pe venitul din dividende.
Deci dumneavoatra strict pentru acest venit nu mai patiti impozit pe venit.
Veti plati doar contributia la sanatate si veti depune declaratia unica numai atunci cand acest venit incasat pe tot anul va depasi valoarea plafonului a 12 salarii minime brute pe economie, care in 2018 a fost 22800 lei.. Atfel nu. Daca este sa platiti , este de plata 10% aplicat la valoarea plafonului de 22800 lei.
O alta situatie E posibil ca in timp sa inregistrati din tranzactionarea actiunilor pe bursa de la Bucuresti, castig sau pierdere. Doar pentru aceasta situatie, indiferent daca e castig sau pierdere, veti depune declaratia unica pe baza fisei de cont primita de la broker pentru anul precedent. Veti plati impozit de 10% pe castig. La fel, se poate a platiti si cass sau nu, daca va incadrati in situatia de mai sus dar se cumuleaza venitul anual din dividende cu cel din castgul din tranzactii si se vede daca e peste sau sub plafonul a 12 salarii.
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2019
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc frumos, foarte clar si bine explicat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt diferentele intre pf si pj la investitiile pe pietele de capital ? Andrei Bledea Andrei Bledea Buna ziua. As dori sa va intreb care este diferenta pe parte investitionala, vorbim punctual de BVB, intre a investi ca persoana fizica sau ca persoana ... (vezi toată discuția)
Plata cass pentru depasire plafon venituri din dividende maracinel maracinel Buna ziua. Am o intrebare si pana acum nimeni nu a stiut sa ma lamureasca exact. Cazul meu: am venituri din dividende (obtinute din cumparare actiuni la bvb) ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe venit din investitii la bursa si cryptomonede MariusDanPopa MariusDanPopa Declaratia Unica 212: Sa spunem ca am obtinut venituri, ca persoana fizica, din investitiile la bursa in Romania: 100000 RON. Din venitul obtinut insa am ... (vezi toată discuția)