avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Activitate Brianna66

Activitate Brianna66

freeelis a scris:

Ajutorul de deces se acorda in cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului.
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, persoana care face aceasta dovada.
Cererea-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale se depune la casele teritoriale de pensii:
a) de catre angajatori si institutia care administreaza bugetul pentru plata ajutorului de somaj, o data cu "Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat";
b) de catre celelalte categorii de asigurati, la data solicitarii prestatiei.

Aveti dreptul sa solicitati acest ajutor de deces, acesta se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.

Un caz similar ca cel mentionat este acesta. E vorba de un asigurat.
Asta am inteles perfect. Atunci, de ce la Casa de pensii Sf.Gheorghe, nu a acceptat aceasta cerere si ne-a trimis la Angajator sa ne restituie el acest ajutor. Ceea ce si angajatorul nu vrea sa restituie. Ne poarta pe drumuri pana cand expira termenul de a dovedi aceste cheltuieli ale decesului .
Ce-i de facut? Ne puteti ajuta? Stim ca Angajatorul isi poate recupera aceasta suma din CAS dar multi nu vor sa faca cereri de compensare.

In CCM era prevazut ca fiecare asigurat sa primeasca un aj. deces , dar cheltuielile de inmormantare le suporta Casa de pensii, care la randul ei refuza a restitui acesti bani. de un salariu mediu brut pe tara 1850 lei
Răspuns la discuția ajutor deces
In lege se spune ca va primi doar in a carui intretinere se afla. Va afecta acest lucru pe sotul supravietuitor sau nu? Va primi doar cheltuielile de inmormantare sau cuantumul stabilit de stat de 1850 lei?
LUAND - in acest caz angajatorul trebuie sa-i inceteze suspendarea CIM in cazul cand nu se mai reia activitatea dupa care tot angajatorul ii scrie in carnetul de munca incetarea CIM cf . art din Codul muncii ( ex. desfiintarea postului, etc), si tot angajatorul face demersurile la ITM. Salariata dupa aceste demersuri poate opta pentru somaj daca are dreptul.
Discuție ajutor deces
Buna ziua. Daca stie cineva va rog sa-mi raspundeti. In cazul cand o persoana salariata a decedat (59), mai beneficiaza cineva din familia lui de ajutorul de deces de la Casa de pensii ? Sau numai pensionarii beneficiaza de acest ajutor?