avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Activitate brotacel1

Activitate brotacel1

Răspuns la discuția somaj
Pe site la ANAF ([ link extern ] ),
la sectiunea Informatii publice> Informatii privind agentii economici, puteti vedea daca o firma are restante.
Firma la care lucrez apare cu urmatoarele obligatii restante:
Obligaţii restante la bugetul asigurărilor de sănătate - contribuabili mici şi mijlocii :
Contributia de asigurari de sanatate datorata de angajator: 4655
Contributia individuala de asigurari de sanatate retinuta de la angajati: 4945
Dobanzi: 815
Observatii: s-a inceput procedura de executare silita

Obligaţii restante la bugetul asigurărilor pentru şomaj :
Contributia de asigurari pentru somaj datorata de angajator:414
Contributia individuala de asigurari pentru somaj retinuta de la angajati: 432
Dobanzi: 79
Observatii: s-a inceput procedura de executare silita

Obligaţii restante la bugetul asigurărilor sociale de stat:
Contributia de asigurari sociale datorata de angajator: 38271
Contributia individuala de asigurari sociale retinuta de la angajati: 9148
Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli prof. datorate de angajator: 12
Dobanzi: 5273
Observatii: s-a inceput procedura de executare silita

Raspunsul angajatorului pentru acest aspect a fost:
Nu te priveste pe tine ce dari avem noi la stat.


Va rog sa imi spuneti daca aceste datorii afecteaza angajatii firmei si daca da, cum? Ce pot face angajatii in acest caz?

Va multumesc
Răspuns la discuția Concediu crestere copil
Se prelungeste primul concediu. Trebuie sa mai duci la primul dosar depus pt CIC certificatul de nastere al celui de-al doilea copil. Vei primi aceiasi indemnizatie in continuare.
Răspuns la discuția Articolul 66 din CCM 2007 - 2010
Diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul nu este diferenta dintre salariul brut (incadrarea din CIM) si indemizatia de matrenitate?

Eu stiam ca este vorba despre diferenta dintre salariul brut si indemnizatia de maternitate, iar angajata gravida, prin urmare primeste salariul brut intreg in mana. La aceasta completare angajatorul mai plateste taxe in plus.

Poate gresesc.
Buna ziua,

Lucrez la o firma de 10 ani si momentan ma aflu in concediu prenatal de la 1 mai 2009. O data cu depunerea concediului prenatal am depus si cererea pt acordarea diferentei de 15% cf Art. 66 din CCMUNN, prin care am inteles ca voi primi timp de minim 6 saptamani salariul brut intreg.

Art. 66. - (1) in cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.


Initial, angajatorul a respins aceasta cerere argumentand ca lui nu i se aplica Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National (2007-2010) ca societatea are mai putin de 10 angajati. Dupa ce i-am trimis legile care il obliga sa imi acorde acest drept, angajatorul mi-a facut "imensa favoare" sa imi acorde cei 15% timp de 6 saptamani.

Problema este alta, din cei 85% a oprit cei 10,5% CAS dar si somaj, iar din cei 15% mi-a oprit toate darile la stat. In concluzie, salariul brut care trebuia sa il primesc s-a micsorat. Este corect asa?

Urmeaza sa fac cererea pentru salariul mediu pe unitate cf. art. 51) care sigur nu-l va calcula ca si salariul mediu considerand media salariilor brute din unitate si sigur va nascoci un calcul din care sa imi dea cat mai putin posibil. Cum se calculeaza acest salariu? Din carte stiu eu, acest salariu bonus nici nu se impoziteaza.

-Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.



Va multumesc pentru timpul acordat.