avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de handicap dupa un accident vascular?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de handicap dupa un accident vascular?

Buna ziua,
Apelez la bunavointa d-voastra. Mama mea a avut un accident vascular, in plus este si cardiaca. Asadar, ea nu are voie sa faca efort, sa sea in soare, frig sa manance doar cruditati etc. LA iesirea din spital mi s-a spus ca s-ar putea sa beneficiese de pensie de Handicap, in baza acestei internari.
Intrebarea mea este: Este posibil sa beneficieze de acesta pensie si daca da, ce acte sunt necesare.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:55, 4 Aprilie 2010

OUG 158/2005
Art. 13. - (1) Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.

(2) Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

(3) Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:

a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, denumita in continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sanatatii;

b) un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;

c) un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;

d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

Art. 14. - (1) Medicul primar sau, dupa caz, medicul specialist in afectiunea principal invalidanta poate propune pensionarea de invaliditate daca bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta .

(2) In situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii, medicul prevazut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, in scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate .

(3) Medicul expert al asigurarilor sociale decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitatii in raport de pregatirea profesionala si de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.

In concluzie, mama dumneavoastra va primi o decizie de la medicul expert al asigurarilor sociale privind propunerea de pensionare de invaliditate.
Cu aceasta decizie, mama dumneavoastra de va prezenta la departamentul de resurse umane, in vederea intocmirii formalitatilor privind pensionarea de invaliditate.
Actele necesare sunt:
1. cerere tip pentru înscrierea la pensie pentru invaliditate
2. carnetul de muncă (original şi copie);
3. alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate (adeverinţe);
4. diploma de studii (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor, precum şi forma de învăţămînt;
5. adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă(realizate inainte de 1 aprilie 2001)
6. adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite (dacă nu sunt trecute în carnetul de muncă);
Am uitat sa precizez ca mama mea este pensionara si are 64 ani, raman valabile conditiile?

Multumesc
1. Nu exista pensie de handicap ci indemnizatie pentru persoane cu handicap.
2. Aceasta indemnizatie se plateste separat de pensia pentru limita de varsta.
3. Luati legatura cu medicul de familie si cu primaria pentru a vedea daca poate primi indemnizatie pentru persoane cu handicap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este perioada maxima de concediu medical in timpul somajului? aloaurica aloaurica in somaj de o luna,acum sunt in concediu medical.Care este perioada maxima de concediu medical in timpul somajului.Somajul este cu durata de 1 an. (vezi toată discuția)
Intrerupere activitate burloiunicoleta burloiunicoleta In 2006 am fost operata de cancer la sanul drept,anul trecut a recidivat si am fost operata si la celalalt san.Dupa operatie,fac tratament cu citostatice si ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Mirela28 Mirela28 Care este durata maxima a unui concediu medical ( 183 zile?) pentru un bolnav de cancer inainte de a se pensiona pe caz de boala? Multumesc! (vezi toată discuția)