avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare imobil de catre parinte catre un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare imobil de catre parinte catre un singur viitor mostenitor, fara stiinta celuilalt

Bunica mea a avut o casa. Urmasii ei sunt: mama mea, decedata, care a avut doua fiice (pe mine si pe sora mea, ambele majore) si matusa noastra, care a locuit cu bunica si a avut grija de ea pana cand batrana a decedat. Matusa are un act de vanzare-cumparare incheiat prin notariat pentru casa respectiva, de care nici mama, nici noi nu am avut cunostinta. Cunoscand-o, sunt sigura ca acest act a fost semnat de bunica in urma presiunilor matusii (te ingrijesc la batranete si imi lasi casa). Se poate ataca acest act? Daca da, in baza caror legi?
Cel mai recent răspuns: alina_terpu , utilizator 19:06, 9 Aprilie 2010
se poate.. pentru simulatie.. numai sa nu fie cu clauza de intretinere..trebuie ca actul sa fie vazut de un avocat
Daca prin actul de v/c bunica si-a retinut dreptul de uzufruct, acel act este prezumat de codul civil (art.845) ca fiind o donatie, urmand ca sarcina dovedirii contrariului (in speta, a platii pretulu)i sa fie a cumparatoarei. In caz contrar (adica daca vanzarea s-a facut fara rezerva uzufructului), puteti incerca sa dovediti simulatia, dar va trebui sa dovediti ca actul este unul simulat, adica sa dovediti ca nu s-a platit pretul si ca atare actul a fost o donatie prin care s-a incalcat rezerva succesorala a celorlalti descendenti.

Deoarece nu ne-ati spus cand a decedat bunica, nu pot sa stiu daca nu a intervenit intre timp prescriptia.

Bunica a decedat acum trei saptamani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare - cumparare Georgi_eu Georgi_eu Buna seara! Poveste mea este urmatoarea: bunica mea are o casa la tara.Ea are 2 fete(pe mama si matusa mea). Bunica vrea sa faca act de vanzare -cumparare ... (vezi toată discuția)
Succesiune auraioana auraioana bunici mei au avut 2 copii:tatal meu si matusa mea. Tatal meu a decedat in 2001 si in 2003 bunici ne-au facu act de vanzare cumparare cu uzufruct mie si ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare ionut_alex ionut_alex Buna ziua as dori sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu ce act sa fac ca in caz in care una di surori lar ataca sa nu aiba castig de ... (vezi toată discuția)