avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare datorie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare datorie

Va rog sa ma ajutati cu un sfat: am imprumutat in decursul anul trecut o suma de bani unei cunostinte. Am intocmit la notariat o hartie prin care persoana recunoaste ca a primit aceasta suma de bani de la mine si se obliga sa o restituie pana la 31.12.2009, lucru care nu s-a intamplat. Din 6000 ron mi-a restituit in luna ianuarie 600 ron si asta a fost tot, nu mai raspunde la telefon, nu mai e de gasit etc.
Cum pot proceda in acest caz, ce sanse am sa-mi pot recupera banii? Persoana are o adresa trecuta in cartea de identitate dar, dupa cate spune el, nu are nimic pe numele lui care sa poata fi executat, casa din buletin fiind a parintilor lui, masina e a firmei unde lucreaza etc.
Mentionez ca pe actul intocmit la notariat scrie ca acesta are titlu executoriu.

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:08, 13 Aprilie 2010
Din păcate trebuie să-l acţionaţi în judecată. Aveţi şanse de câştig dar procesul va fi de durată. După obţinerea unui titlu executoriu de la instanţa, puteţi să-l executaţi silit prin poprire pe salariu.
Încercaţi să mergeţi şi la patronul lui poate că reuşiţi ceva amiabil dacă acest este de bună credinţă.
Succes.
Calea legala in acest caz este punerea în executare a contractului de împrumut autentificat si care constituie titlu executoriu prin puterea legii.

Cele 2 raspunsuri sunt oarecum diferite: trebuie sa-l mai dau in judecata daca actul de imprumut este cu titlu executoriu?
Credeam ca se poate merge direct la executor cu acest act si intocmi dosar de executare silita.
In alta ordine de idei, daca el nu poseda bunuri pe numele lui, are rost sa initiez demersul cu executarea silita, costurile cu aceasta i se vor imputa tot lui?

multumesc
Din cate cunosc eu , singurele contracte care pot fi investite cu formulă executorie sunt contractele bancare şi contractele de asistenţă juridică ale avocaţilor. Chiar daca intr-un contract de imprumut încheiat între persoane, alte parţi decât cele care le-am prezentat mai sus nu constituie titlu executoriu. În aceste condiţii îmi pare rău că trebuie să combat răspunsul de mai sus. Mai pot fi investite cu formulă executorie CEC-urile, biletele la ordin, cambiile. Împrumutul între persoane fizice nu poate fi asimilat cu un împrumut acordat de o entitate bancară care se supune legii sale speciale.
O discutie interesanta pe marginea subiectului dezbatut:
www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie shadow21 shadow21 buna ziua. In urma cu 2 luni am dat cu imprumut suma de 8800e. Tranzactia s-a facut printr-un birou notarial. Detin actul din care rezulta imprumutul insa ... (vezi toată discuția)
Imprumuturi bani, recuperare BACOS BACOS Daca ai imprumutat o suma de bani unei persoane pe baza de contract notarial unde este stipulat ca > in cazul nerestituirii imprumutului la termenul ... (vezi toată discuția)
Am imprumutat un"prieten" cu bani. cand pot sa il execut? nicoleta.p nicoleta.p Buna, In luna iunie 2008 eu si sotul meu am scos bani din banca (eu 3700 de euro, el 28000 ron!) Am scos banii pt un \"amic\"....de fapt pt o afacere pe care ... (vezi toată discuția)