avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Trebuie sa platesc sau nu TVA?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Trebuie sa platesc sau nu TVA?

Am o societate comerciala SRL care are ca obiect principal de activitate :cabinet medical stomatologic. Initial firma nu a fost platitoare de TVA, dar prin noiembrie anul trecut contabilul mi-a spus ca voi deveni platitor de TVA. Pâna acum nu am platit pentru ca mi-a spus ca s-a ”compensat”.
Mi-am intrebat colegii si se pare ca doar eu platesc TVA. As vrea sa stiu daca SRL-urile cu obiect de activitate medical trebuie sa plateasca TVA si daca NU atunci ce act legal sa îi prezint contabilului.
In cazul in care contabilul m-a declarat platitor de TVA in mod eronat, pot sa revin la situatia initiala?
Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 00:46, 13 Aprilie 2010
Exprimarea este eronata. Societatea dvs. a fost platitoare TVA prin optiune, inca de la constituire.
Ati efectuat investitii care au adus dupa ele TVA deductibila , care a fost mai mare decat TVA colectata, astfel incat pana la acest moment nu a trebuit sa platiti TVA .
Se pare ca TVA aferent achizitiilor nu mai este suficient de mare pentru a acoperi TVA colectata, asa ca urmeaza sa si platiti ( nu sa deveniti platitor ) .

Nu puteti schimba situatia ( vectorul fiscal ) = declaratia 010 .

maran corina
ART. 141
Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării
(1) Următoarele operaţiuni de interes general sunt scutite de taxă:
b) prestările de servicii efectuate în cadrul profesiunii lor de către stomatologi şi tehnicieni dentari.

acest tip de operatiuni desfasurate de dvs. sunt operatiuni scutite fara drept de deducere si nu intra in calculul plafonului de 35.000 euro la depasirea caruia deveniti platitor de tva.

art. 152, alin (2) cod fiscal
Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, operaţiunile rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), operaţiunile scutite cu drept de deducere şi cele scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale.

daca v-ati inregistrat ca si platitor de tva prin optiune, nu se mai poate reveni la starea initiala.
art. 152, alin (3) si (7)
(3) Persoana impozabilă care îndeplineşte condiţiile prevăzute la alin. (1) pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricând pentru aplicarea regimului normal de taxă.
(7)După atingerea sau depăşirea plafonului de scutire sau după exercitarea opţiunii prevăzute la alin. (3), persoana impozabilă nu mai poate aplica din nou regimul special de scutire, chiar dacă ulterior realizează o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de scutire.

practic, in cazul dvs. declararea ca si platitor de tva nu va face nici bine nici rau pentru ca veti factura fara tva in continuare si nu aveti drept de deducere a tva la achizitii.

nu stiu daca m-ati inteles.
eu am incercat sa fiu cat mai explicit.

maran corina a scris:

Ati efectuat investitii care au adus dupa ele TVA deductibila , care a fost mai mare decat TVA colectata, astfel incat pana la acest moment nu a trebuit sa platiti TVA .


inseamna ca s-a gresit, deoarece prestarile de servicii efectuate de stomatologi sunt operatiuni scutite fara drept de deducere
art. 126, alin. 9, lit. c)
operaţiuni scutite de taxă fără drept de deducere, pentru care nu se datorează taxa şi nu este permisă deducerea taxei datorate sau achitate pentru achiziţii. În prezentul titlu aceste operaţiuni sunt prevăzute la art. 141;

deci va fi deranj mare la primul control fiscal.
Sau sa fi depasit CAF 35000 euro si contabilul crede ca trebuie sa depuna 010 pt. inregistrare platitor TVA ? Opriti-l !

mc
am recitit primul post si cred ca societatea este deja inregistrata in scopuri tva, din moment ce "pana acum s-a compensat".
ceea ce nu inteleg este ce anume s-a compensat?

Alte discuții în legătură

Microintreprindere neplatitoare de tva montemir montemir Initial am infiintat o microintreprindere neplatitoare de TVA.Deoarece am depasit cifra de afacere de 30.000 euro am fost nevoit sa devin platitor de TVA.Daca ... (vezi toată discuția)
Platitor de tva camellia_camy camellia_camy Am o societate de prestari servicii . Prestez activitatea de impartire pliante , fluturasi , si alte activitati de publicitate in numele unor societati de ... (vezi toată discuția)
Tva chic35 chic35 Am un SRL si sunt plătitoare de tva . Se poate face ceva sa nu mai fiu plătitoare de tva . sau trebuie sa mi fac alta firma? (vezi toată discuția)