avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Trebuie sa platesc sau nu TVA?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Trebuie sa platesc sau nu TVA?

Am o societate comerciala SRL care are ca obiect principal de activitate :cabinet medical stomatologic. Initial firma nu a fost platitoare de TVA, dar prin noiembrie anul trecut contabilul mi-a spus ca voi deveni platitor de TVA. Pâna acum nu am platit pentru ca mi-a spus ca s-a ”compensat”.
Mi-am intrebat colegii si se pare ca doar eu platesc TVA. As vrea sa stiu daca SRL-urile cu obiect de activitate medical trebuie sa plateasca TVA si daca NU atunci ce act legal sa îi prezint contabilului.
In cazul in care contabilul m-a declarat platitor de TVA in mod eronat, pot sa revin la situatia initiala?
Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 00:46, 13 Aprilie 2010
Am inteles ca firma a fost declarata platitoare de tva. Este eronat intr-adevar deoarece prestati o activitate scutita.
Avand in vedere situatia puteti face o cerere catre AF pentru anularea inregistrarii in baza art 153 alin (9) Cod Fiscal care spune;
"(9) Organele fiscale competente pot anula înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol, dacă, potrivit prevederilor prezentului titlu, persoana nu era obligată să solicite înregistrarea sau nu avea dreptul să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol. De asemenea, organele fiscale competente pot anula din oficiu înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol, ..."
(10) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA şi care ulterior înregistrării respective desfăşoară exclusiv operaţiuni ce nu dau dreptul la deducere va solicita anularea înregistrării în termen de 15 zile de la încheierea lunii în care se desfăşoară exclusiv operaţiuni fără drept de deducere. Dovada faptului că persoana nu mai realizează operaţiuni cu drept de deducere trebuie să rezulte din obiectul de activitate şi, după caz, din declaraţia pe propria răspundere dată de împuternicitul legal al persoanei impozabile în cazul operaţiunilor scutite pentru care persoana impozabilă poate opta pentru taxare conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal.
pct 66 din Normele Metodologice la Codul Fiscal
" (11) Anularea înregistrării în scopuri de TVA se va efectua în prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă a solicitat anularea înregistrării conform art. 153 alin. (11) din Codul fiscal sau înregistrarea este anulată în condiţiile art. 153 alin. (9) din Codul fiscal"
Succes!
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
Oranina Dumitru, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Microintreprindere neplatitoare de tva montemir montemir Initial am infiintat o microintreprindere neplatitoare de TVA.Deoarece am depasit cifra de afacere de 30.000 euro am fost nevoit sa devin platitor de TVA.Daca ... (vezi toată discuția)
Platitor de tva camellia_camy camellia_camy Am o societate de prestari servicii . Prestez activitatea de impartire pliante , fluturasi , si alte activitati de publicitate in numele unor societati de ... (vezi toată discuția)
Tva chic35 chic35 Am un SRL si sunt plătitoare de tva . Se poate face ceva sa nu mai fiu plătitoare de tva . sau trebuie sa mi fac alta firma? (vezi toată discuția)