avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... iesire din societate asociat, lichidare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

iesire din societate asociat, lichidare

Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea societatii ?
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2010
valersucala, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 19:57, 9 Iunie 2010
Iesirea unui asociat din SC se face conform actului constitutiv.
Daca nu este prevazut nimic acolo, va trebui o hotarare AGA in legatura cu acest aspect, prin care se hotaraste cesionarea si depunerea mandatului administratorului, un contract de cesiune parti sociale (ori va cesiona cele 50 parti sociale celuilalt asociat si astfel societatea se va transforma in SC cu asociat unic, ori la un tert, care-i va lua locul).
De asemenea, va mai trebui un act aditional la actul constitutiv, precum si act constitutiv modificat.
Totul la ORC, hotararea AGA se publica la Mon. OF. si gata.
Lichidarea societatii se poate produce daca asociatul ramas nu isi exprima dorinta de a rascumpara partile sociale ale asociatului iesit.
Ce se intampla daca partile sociale nu sunt cesionate si asociatul care iese doreste sa fie despagubit.
M-ar interesa si pe mine raspunsul la intrerbarea asta. Poate sa ne ajute cineva?
Buna seara .
Asociatul care se retrage are dreptul legal nu numai la contravaloarea partilor sociale cesionate ci si la dividendele pana la data retragerii.
Daca nu-i sunt achitate de buna voie, se poate recurge la coercitia,forta statului,a legii, inclusiv prin executare silita, existand o creanta baneasca in acest caz.
Atata timp cat acesta nu se retrage si nu cesioneaza actiunile,nu stiu cu ce poate fi despagubit de catre celalalt asociat .

Marius Bote.
valersucala a scris:

Ce se intampla daca partile sociale nu sunt cesionate si asociatul care iese doreste sa fie despagubit.

Asta inseamna cesionare, vinderea partilor sociale a asociatului care renunta, deci va fi despagubit.
Art. 226 din Legea 31/1990. - (1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

Alte discuții în legătură

Cum ies dintr-o societate comerciala daca asociatul meu nu vrea? cioceanu mona cioceanu mona am o societate comerciala cu raspundere limitata. cu 2 asociati cu drepturi depline si amandoi administratori. si cu procent de 50% -50%. cum pot face sa ies ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale luminel luminel O societate comerciala are 2 asociati fiecare avand 50-50%. Datorita unor probleme finaniare, unul dintre asociati doreste sa cesioneze partile sale sociale. ... (vezi toată discuția)
Cum sa ma retrag dintr-o societate comerciala (cu acordul asociatiilor)? paladin8800 paladin8800 Sunt asociat in cadrul unei SRL, formata din 2 asociati cu capital social 50-50 %. Doresc sa ma retrag cat mai repede din aceasta societate si as dori sa stiu ... (vezi toată discuția)