avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Factura fara TVA - servicii intracomunitare 2009
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Factura fara TVA - servicii intracomunitare 2009

Buna ziua,

Am postat cateva intrebari legate de TVA pe forum; sunt o intreprindere individuala, norma de venit. Am aflat de curand ca incepand cu 2010 trebuie sa am cod de TVA in Romania, inaintea prestarii serviciilor intracomunitare. Am o intrebare legata de o factura emisa in 2009 catre un client din UE - platitor de TVA. Clientul nu a stiut ca nu aveam cod de TVA in 2009 si acum isi face griji crezand ca n-ar fi trebuit sa imi accepte factura. Factura a fost emisa si incasata in 2009. Eu am incercat sa explic ca in 2009 in Romania nu sunt obligat sa am cod de TVA conform Art. 152 paragraful 1 (este corect?) deci si factura este fara TVA. Trebuia sa mentionez pe factura Exempt of VAT according to Art. 152 Romanian Fiscal Code? As putea sa refac factura externa pentru clientul meu cu aceasta mentiune ca sa aiba facturile in regula?
Cel mai recent răspuns: codew , utilizator 18:05, 22 Aprilie 2010
mai corect este asa: incepand cu 2010 sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri tva pentru servicii intracomunitare inainte de a presta aceste servicii.

art. 153^1 Cod Fiscal:
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;


dvs. faceti confuzie intre cele doua cazuri de inregsitrare in scopuri tva.

in 2009 nu erati obligat sa va inregistrati in scopuri tva pentru astfel de servicii si i-ati emis o factura fara tva. problema lui este ca a inregistrat-o ca impozabila in tara sa, ceea ce nu e corect, adica taxare inversa.
Imi este clar pentru 2010. Am inceput procesul de inregistrare pentru tva.

Problema mea este cum reglez situatia pentru beneficiarul meu de anul trecut. Intrebarea este :solutia este sa refac factura cu mentiunea de mai sus?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplatitor tva pmeli pmeli O firma neplatitoare de TVA factureaza servicii legate de bunuri din Romania (supraveghere pe santier). Serviciile se incadreaza la exceptii art. 133 alin ... (vezi toată discuția)
Trecere la plata tva - pfa codew codew Buna ziua, Sunt un PFA la norma de venit care va depasi in curand limita plafonului de scutire Am cateva intrebari legate de trecerea la TVA. Cum trebuie ... (vezi toată discuția)
Tva pe factura pentru clienti din ue traian_an traian_an Un SRL neplatitor de TVA in Romania, presteaza servicii in tarile UE. SRL-ul a obtinut cod special de TVA (declaratia 91) si s-a inscris in ROI (decl. ... (vezi toată discuția)