avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Administrator asociat unic SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Administrator asociat unic SRL

Buna seara,

Am rugamintea daca poate cineva sa clarifice cateva lucruri:

1 - sunt asociat unic al unui SRL infiintat in ian.2005, iar in actul constitutiv este trecut "societatea este administrata de catre asociatul unic pe durata nelimitata, acesta avand puteri depline". Mai este nevoie de contract de mandat pt administrare, sau de facut vreo modificare in actul constitutiv?
2 - exista cumva obligativitatea ca administratorul asociat unic SRL sa se si angajeze la propria firma sau sa aiba contract de mandat? Daca da, unde este specificat?
3 - exista obligativitatea platii fondului de sanatate, contributiei pt pensie si celorlalte dari daca nu exista contract de munca sau de mandat?
4 - se poate plati vreo indemnizatie de administrator doar in baza numirii din actul constitutiv, si ar fi aceasta indemnizatie deductibila? Indemnizatia s-ar impozita cu 16% si s-ar aplica si celelalte taxe si impozite? Trebuie depusa si declaratia de venit ca pers fizica (asociat)?

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: danr , utilizator 10:20, 27 Aprilie 2010
1. nu
2. nu exista obligativitatea, mai mult administratorul nici nu se mai poate angaja cu carte de munca, dupa ultima modificare legislativa
3. evident ca nu
4. se poate incheia un contract de management, dar fiind asociat unic nu-i vad rostul, sa va incurcati in acte si sa platiti la stat impozit, si alte minuni
Multumesc mult.

Fara contract de management nu se poate plati nici o indemnizatie de administrare?
Sau exista vreo alta posibilitate de a retrage bani in afara de dividende la sfarsitul exercitiului financiar?
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
mihaelamc4, utilizator
Va rog, stie cineva daca se poate plati indemnizatie de administrator - asociat unic doar in baza actului constitutiv?

Daca nu, cum s-ar putea? Doar dividende la sfarsitul anului?

Multumesc mult.
Se incheie un contract de administrare/management. Contractul nu se depune la ORC. In schimb, trebuie inregistrat la finante (AFP), ca justificare pentru plata impozitului pe venit.

In contract trebuie introduse clauze exprese cu privire la deducerea /decontarea cheltuielilor de deplasare, cazare, transport, etc. efectuate aferent activitatii de administrare. In cazul in care in contract nu sunt prevazute asemenea clauze, cheltuielile respective le va suporta administratorul, neexistand obligatia firmei de a le deconta.
marzalaw a scris:

....mai mult administratorul nici nu se mai poate angaja cu carte de munca, dupa ultima modificare legislativa...


Despre ce modificare este vorba?
Eu sunt asociat unic, administrator şi angajat din 2009.
Mulţumesc.
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2010
danr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare mandat administrator manuasilescu manuasilescu Sunt numita administrator pe perioada nelimitata intr-un SRL. Am incheiat cu societatea un contract de management tot pe perioada nelimitata. Doresc sa renunt ... (vezi toată discuția)
Obligatoriu 1 salariat la srl? adela1978 adela1978 Buna ziua. Vroiam sa va intreb urmatoarele: - e vorba de 1 srl ce se va infiinta, domeniul vanzari(comert in magazin), este obligatoriu sa existe un ... (vezi toată discuția)
Contract administrator ContSters740 ContSters740 Buna ziua Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: un administrator de srl, care are un contract de prestari servicii management cu srl-ul respectiv, ... (vezi toată discuția)