avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pictor,cum sa vand tablouri??
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pictor,cum sa vand tablouri??

buna ziua.imi place sa pictez,si m-am gandit sa imbin utilul cu placutul.Vreau sa vand tablourile pe care le fac dar nu stiu cum si unde.Trebuie sa infiintez neaparat un PF sau intreprindere individuala??Precizez ca am urmat un liceu de arta pe care din diverse motive nu l-am terminat ,am doar foaie matricola de 10 clase.In cazul in care trebuie neaparat sa deschid pf sau i.i,care ar fi varianta cea mai avantajoasa avand in vedere ca tablurile ba se vand ba nu de ex poate vand acuma 1 tablou dar nu mai reusesc sa vand 6 luni.(e posibil si asta avand in vedere ca arta nu e prea apreciata in ziua de azi). Si un alt lucru ar mai fi:stiu ca orice vinde ceva trebuie sa aiba acte pe marfa care o vinde,provenienta marfii.In cazul acesta eu trebuie sa justific cumva ca sunt facute de mine sau cum?in caz de un control sau ceva de genu asta. VA MULTUMESC SI SPER SA MA AJUTATI CU UN RASPUPUNS.
Cel mai recent răspuns: CISA Consulting , Consultant credite si finantari 12:31, 10 Mai 2010
Cel mai bine ar fi sa faceti un pfa, ar fi si mai simplu birocrativ vorbind, iar in ce priveste dovada faptului ca sunt ale dvs le certificati cu semnatura de autor.
sa le certific cu semnatura de autor??? asta cum se face si unde?este o institutie anume unde trebuie sa ma duc?VA MULTUMESC DIN SUFLET PTR RASPUNS
Exista OSIM pentru a "certifica" diverse, dar in cazul dv nu e necesar....
"Certificati cu semnatura de autor" inseamna ca semnati lucrarile - aceasta fiind dovada ca sunt ale dv.

Pentru a deveni PFA in "domeniu" ar trebui sa aveti o diploma care sa certifice ca aveti "calificarea" necesara... (liceul de arta sau altele de gen).

Totusi, pictorii, pentru a-si vinde tablourile nu trebuie sa se constituie ca PFA, trebuie sa fie inscrisi in Asociatia artistilor plastici amatori sau in aceea a profesionistilor.
Recunosc, nu am certitudinea ca nu s-a schimbat ceva...
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
trope_doi, utilizator
multumesc ptr raspuns trope_doi.Eu am doar liceul de arta si ala numai 10 clase.Pentru certificare drept de semnatura citisem niste articole pe net ca mi-ar trebui si facultatea in domeniu si sa fac si stagiatura vreo 2 ani langa un profesor cu drept de semnatura si apoi sa fac o cerere la nush ce asociatia care elibereaza dreptul de semnatura.Complicat dupa parerea mea.Am 25 de ani,iar dupa vreo 10 ani poate as reusi sa am si eu drept de semnatura dupa parerea lor.Macar in arta puteau sa fie lucrurile mai simple.Sunte-ti in domeniul asta al artei?? multumesc din nou ptr raspuns.
Cu placere!
Nu prea am "legaturi" cu domeniul... O prietena e grafician si e inscrisa (plateste cotizatie) la "artistii plastici amatori" si isi vinde lucrarile fara a se fi constituit in PFA si fara a avea "drept de semnatura" (a terminat liceul de arta)...
Fiecare artist - amator sau nu - are dreptul sa isi semneze lucrarile... si acestea sunt ale lui indiferent ce studii are.
Liceul de arta - chiar si numai primii doi ani - va permit inscrierea in asociatia artistilor plastici amatori (pt ca nu e nevoie decat de talent pt a deveni artist plastic "amator" )... Daca aveti si scoala de arta (adica, gimnaziul) e si mai simplu... Trebuie doar sa mergeti cu ceva lucrari la asociatia artistilor plastici amatori din localitatea dv si sa discutati cu ei... Sa aveti si diploma (pt orice eventualitate) - de fapt, daca ati continuat liceul la alt profil ar trebui sa mergeti unde ati terminat 10 clase si sa cereti o adeverinta care sa... ateste ca ati terminat cele 10 clase in domeniu (pe baza acestei adeverinte va puteti constitui, cred, si ca pfa).
Ceva stiu sigur: veti avea dreptul - fiind membru in asociatia artistilor plastici amatori - sa va expuneti lucrarile (chiar si in expozitii "cu vanzare") dar... acel "dar" caracteristic Romaniei... Poate aveti, insa, noroc...
Incerc sa aflu mai multe amanunte...
Dar, puteti vinde si in regim de consignatie... Doar ca in acest "sistem" e posibil sa platiti ceva - nu foarte mult - in caz ca lucrarile nu se vand in cutare interval de timp... Nu e obligatoriu - depinde de fiecare consignatie in parte...
Succes!

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor pentru lucrari de arta nastase_ina nastase_ina Buna ziua! Sunt artist plastic si doresc sa imi deschid magazin online pentru a-mi vinde lucrarile. Imi pot vinde lucrarile (in forma concreta, nu doar ... (vezi toată discuția)
Taxe anaf pentru venituri din arta si youtube IoanaIleana IoanaIleana Buna ziua, Am 23 de ani, sunt studenta si as vrea sa-mi deschid un canal de YouTube pe care sa-mi promovez arta, venitul pe care l-as face prin adsense, ar ... (vezi toată discuția)