Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

reincredintare minor

Am urmatoarea problema
Am un baietel in virsta de 11 ani care a fost incredintat de justitia ROMANA SUBLINIEZ MAMEI LUI IN URMA cu 5 ani. Eu am primit drept de vizitare 2 weekenduri pe luna si 2 saptamini de sarbatori si vacanta de vara. La momentul emiterii hotararii copilul si mama lui locuiau un bucuresti. Dupa circa un an fara stirea mea s+au mutat in baia mare. apoi acum aproximativ 2 ani TOT FARA STIREA MEA s-au stabilit in AUSTRIA. Aproximativ un an sa spunem ca a incercat sa respecte pe cit possibil programul de vizitare in sensul ca de sarbatori si in vacanta in aducea la ARAD de unde eu il preluam si-l aduceam la bucuresti.
Anul acesta a refuzat sa-l aduca de sarbatori (craciun si paste) cu toate ca de Paste copilul a fost in romania. Nu voi mai intra in detalii legate de faptul ca minorul nu evolueaza bine pe plan scolar, urmand din cauza neacomodarii cu tara respectiva ca minorul sa urmeze o scoala profesionala, lucru pe care nu il pot accepta eu provenind dintr+o familie de intelectuali. Am intrat cam mult in amanunte , intrebarile ar fi
1. in primul rand un avocat cu experienta dovedita in astfel de cazuri
2. cum pot obtine reincredintarea minorului?
3. ambasada romaniei se poate implica in efectuare unei anchete sociale?
4. cum pot obtine respectarea programului de vizita
5 durata si costul unei actiuni in instanta
6. cel mai important procesul se va desfasura in romania?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Hornea , Avocat 15:35, 17 Iunie 2010
Hotararea judecatoreasca trebuie respectata pana la majoratul copilului, cand acesta poate lua singur decizii.
Daca aveti scrisorile recomandate prin care l-ati instiintat pe tata de domiciliul dvs. , atunci nu aveti de ce sa va faceti griji.Nu este nicaieri prevazut ca trebuia sa-i aduceti copilul la nas. Are o hotarare judecatoreasca care-i stabileste un program de vizita...n-are decat sa se foloseasca de mijloacele de transport si sa vina sa-l vada sau sa-l ia la domiciliul sau.
Din pacate, indiferent daca este un parinte bun sau nu, legea da dreptul ambilor parinti sa se ocupe de copil.
av. M.Hornea
Colega, de ce din pacate? Eu as zice din fericire... :D

Pe rand, intrebarile:
1. care e intrebarea?
2. prin actiun e in instanta; nerecomandabil, sanse infime.
3. nu, altele sunt autoritatile; procedura presupune existenta unei actiuni in instanta.
4. Prin organe de executare; incercati o plangere penala, insa verificati inainte ca aveti temei, mama nefiind obligata sa vi-l aduca.
5. de la o zi la ani buni, de la cativa lei la mii de lei... in functie de ce solicitati, cat veti merge de departe, daca va intelegeti sau nu cu partea adversa pe parcurs etc.
6. da, in Romania.

Roxanel, am si eu o intrebare: programul ala de vizita existent intr-o hotarare nu inseamna ca omul are drepturi de a intretine legaturi personale? Si atunci, la ce ar servi o actiune de stabilire drepturi de vizitare, daca deja exista una?

Cat despre domiciliu, i-a comunicat sau nu, ce mai conteaza, atata timp cat tatal nu a facut nimic atunci? Acum ce sa spuna, ca nu l-a deranjat ca nu mai stia unde-i e pruncul, dar il deranjeaza acum ca nu a stiut atunci? :O

Despre situatia scolara e necesar sa va interesati ambii parinti, insa personal nu vad ca un copil e prost educat daca nu are note si premii bune si foarte bune. Sigur, ideea aceasta nu este impartasita de majoritatea oamenilor care considera un copil ca e bun daca are note mari, asa incat in instanta o asemenea idee (psihologic gresita) ar putea avea succes.
Altfel discutam in cazuri extreme, de abandon scolar, delincventa juvenila etc., dar nu inteleg sa fie cazul de fata.

Doamna, in cazul in care vizitele celuilalt parinte fac mai mult rau copilului, legea spune ca va puteti adresa ei ca sa puneti capat acestor influiente negative.
Cat priveste respectarea hotararii, copilul nu este tinut sa o respecte cu nimic; el e minor si nu va fi executat cu privire la acest lucru, fiind insa obligatia dv. sa puneti la dispozitie tatalui datele de contact, informatiile solicitate despre minor etc.
Copilul poate refuza sau accepta vizitele, dupa voia sa.
Mai mult, dupa varsta de 10 ani el e audiat obligatoriu si in instanta, cu atat mai mult isi poate spune parerea.
Psihologic e gresit sa incurajati un copil sa isi substituie tatal cu o alta figura paterna sau sa descurajati legaturile dintre cei doi, asa cum gresit pare a fi si obligarea copilului la vizite neplacute.
Are 11 ani, discutati cu el, vedeti unde e problema, explicati-i lucruri complicate de explicat (stiu, va fi greu) si lasati-i o buna parte de decizie lui. Desi aveti dreptul, in general, sa ii cenzurati, aprobati/dezaprobati deciziile in calitatea dv. de parinte, in aceasta situatie incurajarea lui sa nu-si vada tatal ar fi o greseala (si in fata legii, si in fata copilului dv.), deci in acest domeniu libertatea dv. nu mai e atat de mare.

Copii fericiti!
Ai dreptate..din fericire....=D>
Din pacate pt.mine ca-mi lasase un gust amar disputa parintilor pe spinarea copilului.#-oX-(
av.M.Hornea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot scoate copilul din tara?pot sa il pierd? ana1990 ana1990 As avea si eu cateva intrebari.Sunt divortata din 2011 copilul(acum in varsta de 9 ani) imi este incredintat mie spre \\\\"crestere si educare\\\\" iar tatal ... (vezi toată discuția)
Stabilire in afara tarii cu minor - ajutor ! myangel myangel Buna ziua. Am o prietena divortata, careia i-a fost incredintata fetita definitiv si irevocabil. Divortul a fost in urma cu trei ani. Tatal nu a deschis ... (vezi toată discuția)
Pot locui cu copilul in alta tara? alyadavid alyadavid In urma cu 1 an, am nascut o fetita, fara a fi casatorita, recunoscuta de tatal ei la nastere. In primele 2 luni, acesta o vizita de cateva ori pe saptamana, ... (vezi toată discuția)