avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi

Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi

Conflictele de drepturi se solutioneza de catre instantele judecatoresti. (articolul 70 din Legea nr. 168/1999)
Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor stabilite conform Codului de procedura civila. (articolul nr. 284, alineatul (1 ) din Legea nr. 53/2003)
Instantele judecatoresti competente sa judece cereri referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi se stabilesc prin lege. (articolul 71 din Legea nr. 168/1999)
Prin modificarea Codului de procedura civila cu prevederile din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr 138/2000 tribunalului i s-a conferit deplina competenta in ce priveste solutionarea conflictelor de drepturi ca instanta de fond, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie urmind sa se pronunte numai in exercitarea controlului judiciar, ca instanta de recurs.
Cererile referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi se adreseaza instantei judecatoresti competente in a carei circumscriptie isi are sediul unitatea. (articolul 72 din Legea nr. 168/1999)
Articolul nr. 284, alineatul 2 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, stabileste ca cererile in materia conflictelor de munca se adreseaza tribunalului „in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.”
Exprimarea legiuitorului referitoare la stabilirea competentei tribunalului in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta reclamantul, lasa loc interpretarii sub aspectul unei posibile competente alternative a tribunalului in aceasta materie a conflictelor de munca.
Competenta teritoriala alternativa este acea forma a competentei care consacra dreptul reclamantului de a alege intre doua sau mai multe instante deopotriva competente.
Legea privind organizarea judiciara nr. 304/2004 prevede infiintarea de tribunale specializate pe judecarea conflictelor de munca, inclusiv litigiile din domeniul asigurarilor sociale.
Tribunalele specializate vor incepe sa functioneze, cel mai tirziu, la data de 1 ianuarie 2008.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 12:01, 19 Martie 2007
ce doresti sa afli?
sau poate vrei o confirmare:D
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflicte de munca de drept maya87 maya87 Buna ziua! As vrea sa va intreb care este prima instanta la care trebuie sa inaintez o cerere in cazul existentei unui conflict de munca de drept? De ... (vezi toată discuția)
Conflict de drepturi? ToacaDaniel ToacaDaniel Buna ziua, Un conflict prin care un angajat solicita anularea incetarii unui contract de munca este un conflict de drepturi? Unde trebuie sa se adeseze ... (vezi toată discuția)
Cum actionez ? chitoiu chitoiu Servus tuturor. Iata situatia : ...am actionat in judecata societatea la care am lucrat si fiind in prima ,,faza\\" am primit intampinare pe cale de exceptie. ... (vezi toată discuția)