avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... litigiu de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

litigiu de munca

Am si eu o problema, daca ma poate ajuta cineva specialist pe securitatea muncii sa clarific niste lucruri.
A avut loc un accident de munca soldat cu moartea unui angajat. ITM a incheiat proces verbat de constatare a accidentului si a informat angajatorul de obligativitatea completarii FIAM ului. Angajatorul nu doreste completarea acestui formular.
Exista vreo portita legala pentru a nu l completa? Se poate cere suspendarea procesului verbal pe motiv ca este contestat, contestatia fiind in curs de solutionare? Si daca da, ar putea aceasta suspendare atrage suspendarea pe cale de consecinta si a intocmirii FIAM ului?
Va multumesc pentru eventuale alte sugestii!
Cel mai recent răspuns: Mara Negulescu , Avocat 15:46, 16 Mai 2010
Parerea mea sincera este sa nu va opuneti completarii FIAM-ului, mai ales ca in general in cazul accidentelor de munca mortale procesul verbal presupune si propunerea de incepere a urmaririi penale. Cred ca pe parcursul cercetarii accidentului s-au realizat si expertize tehnice si cel mai bine ar fi sa vedeti cum sa procedati incat sa nu intervina si raspunderea penala. O alta varianta ar fi sa solicitati ca Inspectia Muncii, institutia careia i se subordoneaza ITM-ul sa faca cercetarea evenimentului, dar nu cred ca asta ar schimba mult lucrurile.
Angajatorul poate fi sanctionat cu amenda, potrivit Legii nr.319/2006
@claudia - Da, s a facut propunere de incepere a urmaririi penale, insa nu acest aspect ma interesa pe mine. As fi dorit sa stiu daca este posibila obtinerea unei suspendari a acestei obligatii de a intocmi fiam-ul ca urmare a suspendarii procesului verbal, pe perioada cat contestatia nu a fost rezolvata.
Ca sa fiu mai explicita, atat timp cat pr vb este in litigiu, masurile din el nu se pot aplica, astfel ca nu subzista nici obligatia de a intocmi fiam. As fi vrut sa stiu daca a incercat cineva, cu succes suspendarea pr vb cat timp este in litigiu
@freelis Sigur ca poate fi sanctionat cu amenda daca nu si respecta obligatiile impuse de lege, insa intrebarea era daca se poate face ceva pt a "evita" in mod legal indeplinirea acestor obligatii, cel putin pana la solutionarea contestatiei!
Teoretic, daca sunteti in litigiu, adica daca suspendarea s-a solicitat in instanta ITM-ul isi declina competenta pana la hotararea judecatoreasca definitiva, deci in mod normal nu poate controla respectarea masurilor impuse in PV, dar asta nu inseamna ca actiunea dv. abroga Legea 319/2006 privind completarea FIAM-ului de catre angajator. Nu inteleg de ce nu doriti completarea FIAM-ului? Vreti sa demonstrati ca defapt nu a fost vorba de accident de munca sau ca nu s-a stabilit corect cauza accidentului?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2010
ClaudiaN, utilizator
Procesul-verbal doar constata producerea unui accident .... puteti solicita suspendare executarii masurilor impuse prin PV pana la solutionarea litigiului pe fond .
Insa obligatia completarii FIAM-ului incumba angajatorului.

Alte discuții în legătură

Cand se completeaza/transmite fiam dirtu dirtu Avem un accident de munca cu deces pe loc produs in 09.05.2019. Astazi am primit PV de la ITM care contine mai multe masuri inclusiv amenzi. PV nu contine si ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă Dumitruadrian1 Dumitruadrian1 Bună ziua! Sunt angajat din 2019,in timpul serviciului pe 16 decembrie 2020 am fost pus de șefa stației să mă urc pe o scara sa depozitam niste sucuri ... (vezi toată discuția)
La o săptămână după angajare am avut accident de munca. ... Danydany78 Danydany78 La o săptămână după angajare am avut accident de munca. Patronul nu a anunțat itm ul, când am fost sa iau salariul mi a dat 75% din salariu minim pe ... (vezi toată discuția)