avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cand se completeaza/transmite FIAM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cand se completeaza/transmite FIAM

Avem un accident de munca cu deces pe loc produs in 09.05.2019. Astazi am primit PV de la ITM care contine mai multe masuri inclusiv amenzi. PV nu contine si PV de contraventie. Pe acestea nu le-au transmis inca.
Cand/ trebuie sa completez FIAM? Il completez?
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2019
dirtu, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:20, 26 Iulie 2019
Buna ziua,
ART. 140 din H.G. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare
(1) În baza procesului-verbal de cercetare întocmit de persoanele împuternicite prin lege, angajatorul la care se înregistrează accidentul va completa FIAM.
(2) FIAM se completează pentru fiecare persoană accidentată în câte 4 exemplare care se înaintează spre avizare după cum urmează:
a) inspectoratului teritorial de muncă care a avizat dosarul de cercetare întocmit de comisia angajatorului, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea avizului;
b) inspectoratului teritorial de muncă care a efectuat cercetarea, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea procesului-verbal de cercetare.
(3) Verificarea şi avizarea FIAM de către inspectoratul teritorial de muncă se fac în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea formularului.
(4) Angajatorul la care se înregistrează accidentul anexează FIAM la dosarul sau la procesul-verbal de cercetare şi distribuie celelalte exemplare la persoana accidentată, inspectoratul teritorial de muncă şi asigurătorul pe raza căruia îşi are sediul social, domiciliul sau reşedinţa.
(5) În cazul în care victima unui accident de muncă a fost propusă pentru pensionare odată cu emiterea deciziei de încadrare într-o grupă de invaliditate, se va completa un exemplar FIAM care se va anexa la dosarul de pensionare ce va fi înaintat unităţii de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă.
(6) Angajatorul are obligaţia de a anunţa încheierea perioadei de incapacitate temporară de muncă la inspectoratul teritorial de muncă la care a înaintat FIAM, în termen de 5 zile lucrătoare de la încheierea perioadei de incapacitate temporară de muncă.
(7) În cazul în care angajatorul şi-a încetat activitatea, accidentele suferite de lucrătorii acestuia vor fi înregistrate în contul lui, iar completarea FIAM va fi efectuată de inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia angajatorul îşi desfăşura activitatea.

Completați F.I.A.M.-ul si il trimiteti ITM-ului care a facut cercetarea ( de la care ati primit dosarul de cercetare a accidentului de munca).
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2019
Ionut.ion, utilizator
Multumesc!
Vedeti termenul de realizare a masurilor dispuse si comunicati la ITM indeplinirea/ realizarea efectiva a acestora inainte de termenul limita.
Veti primi si Pv de contraventie, cu cuantumul amenzilor daca s-au retinut responsabilitati de producerea evenimentului/ AM in sarcina angajatorului.
Daca nu veti respecta termenul de realizare masuri si nu veti comunica in timp util realizarea masurilor puteti primi si alte amenzi contraventionale, repetate, pana la realizarea efectiva a masurilor. Inspectorul de munca va verifica in teren autenticitatea comunicarii dvs. cu referire la masurile dispuse.
Pentru nerespectarea masurilor, mai ales ca este vorba si de deces, inspectoratul poate dispune chiar suspendarea activitatii pana la realizarea masurilor dispuse.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind vorba de deces, dosarul de cercetare este trimis de ITM la parchet si procurorul de caz va decide daca incepe sau nu urmarirea penala impotriva persoanelor/ firmei nominalizate in PV de cercetare AM, ca responsabile de producerea evenimentului. Realizarea masurilor dispuse de catre ITM in termen si intocmai poate fi un atuu pentru angajator.

Alte discuții în legătură

În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile ... Marius Ionescu2021 Marius Ionescu2021 În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile către politie itm pentru a declara accidentul. Angajatorul aflând ulterior când au ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! exista un termen de depunere a unui dosar de cercetare ... floriontehnic floriontehnic Buna ziua! Exista un termen de depunere a unui dosar de cercetare accident de munca la ITM? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Proces verbal de constatare accident de munca gheil gheil Buna ziua, la cat timp se poate face o contestatie asupra unui proces verbal de constatare a accidentului de munca si de cand incepe sa curga acest timp. Unde ... (vezi toată discuția)