avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... complice la furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

complice la furt

buna ... ma numesc Adrian , acum ceva timp , , un prieten de al meu a furat un inel de la o fata . El fiind minor ma rugat sa duc eu inelul la amanet , am facut prostia de al ajuta si acum am primit acasa in posta o citatie de la politie cum ca ar trreebui sa ma prezint . specific ca toate daunele materiale au fost recuperete si restituite la proprietari. dosarul a ajuns mai departe mai departe , va rog sa imi spuneti ce as putea pati , din cauza unei prosti #-o
Cel mai recent răspuns: Avocat Oana Bugeac , Avocat 15:35, 19 Mai 2010
Te duci la politie unde iti vor cere detalii despre prietenul tau, in ce relatii esti cu acesta, daca ai cunostinta de fapta comisa de acesta, de imprejurarile in care a fost comisa fapta, etc.
Te vor intreba daca vrei sa dai o declaratie in calitate de martor.
Ai mare grija ce scrii in declaratie, in eventualitatea in care te hotarasti sa dai declaratie, poate fi folosita impotriva ta, coroborata cu alte probe de la dosar pot sa te incadreze mai tarziu si altfel.
Din ce ai scris exista posibilitatea ( trebuie probata bineinteles ) sa fii acuzat de complicitate art. 26 C.p..
Bafta multa;)
.
Este vorba despre infractiunea de complicitate de furt,prev.de art.26 c.pen raportat la art.208 c.pen sanctionabila cu inchisoarea de la 1 an la 12 ani.
Recunoasteti fapta si colaborati formal cu organele de urmarire penala si avand in vedere ca sunteti infractor primar,ca prejudiciul a fost acoperit este posibil sa obtineti ,in functie si de materialul probatoriu administrat,o sanctiune administrativa a procurorului.
Daca aveti posibilitati financiare sa angajati un avocat,mergeti si dati declaratia in prezenta acestuia.
Din cum ati descris implicarea dvs la savarsirea faptei, opinia mea este ca incadrarea juridica corecta ar trebui sa fie aceea de tainuire (art 221 cod penal).
Diferenta dintre complicitate la furt si tainuire este momentul la care ati ajutat. Daca inainte sau in timp ce savarsea furtul i-ati promis ca o sa-l ajutati sa-l amaneteze, este complicitate la furt - fapta mai grava, pedeapsa mai mare; daca dupa ce furase inelul ati vrut sa-l ajutati (chiar daca ati primit si dvs o suma de bani pt asta), este tainuire - pedeapsa mult mai mica.
In ceea ce priveste citatia primita, sfatul este sa va prezentati si sa colaborati - sau sa va angajati un avocat care sa va asiste la audiere si care va poate proteja de riscul de a primi o incadrare juridica gresita pentru fapta dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am primit o citatie de la parchet-cum sa procedez? mihai1987 mihai1987 Buna ziua! Am primit o citatie la procuratura iar azi i-am dat curs si m-am trezit cu citez din procesul verbal `invinuit pentru savarsirea infractiunilor de ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor Monica_mnk Monica_mnk Am luat asupra mea un furt am declarat si la politie,nu am stiu repercusiunile,sa va explic,la o petrecere o amica a furat bijuterii,a insistat sa plecam iar ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu ce incadrare am in aceasta situatie cu incadrare penala. toren190 toren190 Acum 1 an sa furat din clasa mea (sunt elev la liceu in clasa 10-a) un telefon. Un alt coleg fusese autorul faptei ,eu nu am participat la actul furtului ... (vezi toată discuția)