avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical - somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical - somaj

Sunt in somaj si am fost internat pentru diverse probleme de sanatate. Cand m-am dus cu certificatul medical la AJOFM au spus ca societatea la care am lucrat inainte de somaj este in insolventa ( deci are datorii la -contributii pentru concedii si indemnizatii angajator) si nu pot sa-mi ia in calcul CM. Cum sa procedez? ce vina am eu ca societatea nu a mai putut achita imp. si taxele aferente salariilor?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:57, 19 Mai 2010
Va rog sa precizati de la ce data sunteti in somaj.
De la data de 01.04.2010. Va multumesc!
1. OUG 158/2005 spune:
Art. 3. - Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) {indemnizatii pentru concedii medicale, n.m.} este condiţionat de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate destinată suportării acestor indemnizaţii, denumită în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.
Art. 9. - Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.
Art. 10. -
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora se calculează, conform legii, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

2. Daca angajatorul dvs. v-a retinut pe statul deplata si nu a virat contributiile pentru sanatate a comis o infractiune si trebuie sa raspunda pentru asta. De aceea va recomand sa luati legatura cu Casa de Asigurari de Sanatate care are obligatia de a urmari incasarea contributiei legal de la platitori si care va poate spune cum sa procedati su dvs. si Agentia de Somaj.

3. V-am intrebat de cand sunteti in somaj pentru ca daca aveati 6 luni de somaj indemnizatia de concediu medical se calcula pe baza veniturilor din aceste 6 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza indemnizatii cm stoicavioleta17 stoicavioleta17 pentru un salariat angajat pe 01/11/2011 care pana la 31/10/2011 a fost in somaj,ce iau in calcul pt baza indemnizatiei de concediu medical(are urgenta ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 14 busubianca busubianca Pentru o persoana care este angajata de 1 luna, nu indeplineste stagiul de cotizare de 6 luni in firma, dar are concediu medical din luna urmatoare cu codul ... (vezi toată discuția)
Concediu medical mihaela_gabriela mihaela_gabriela Buna ziua, am angajat o persoana, incepand cu 03/06/2015 iar in data de 29/06/2015 a fost internat pentru hepatita virala acuta de tip b... i se plateste ... (vezi toată discuția)