avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somatie de plata act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somatie de plata act aditional

Buna ziua,
Va rog să mă ajutați cu un sfat legat de un posibil abuz din partea patronului meu.
Ca majoritatea românilor disperați după un loc de muncă, în urmă cu 10 luni am acceptat să lucrez pentru o mare firmă semnând un CIM în care figuram cu 4 ore pe zi 21 zile pe lună și un salariu de 360 ron (functia ocupată de mine fiind una de conducere) la numai câteva zile de la semnarea CIM mi s-a aruncat efectiv în față un act adițional prin care mă obligam să plătesc cursuri de formare etc. de trei ori în cazul în care întrerupeam activitatea la ei înainte de 5 ani, spunându-mi atunci că refuzul semnăturii este echivalent cu concedierea, drept urmare l-am semnat. Pe parcursul acestor luni am fost la două prezentări cu durată totală de patru zile fără a mă alege cu vreun certificat de calificare sau măcar de prezentare. De nevoie am suportat limbajul violent și miile de responsabilități inclusiv programul de lucru de 12 ore pe zi plus sâmbăta. În momentul în care am solicitat schimbarea CIM cu 8 ore a început hărțuirea zilnică până am ajuns să-mi prezint demisia nu înainte de a primi amenințările de rigoare inclusiv la adresa familiei. Când am prezentat demisia mi s-a comunicat că pot uita de preaviz și că pot să plec de atunci lucru care l-am și făcut. După numai două zile de la demisie m-am trezit acasă cu o somație de plată pentru formare în valoare de 10 000 ron conform actului adițional. Mie îmi pare o mare tâmpenie din moment ce m-a dat afară pe ușă și nu m-a mai primit la lucru în perioada de preaviz. Pot considera asta un acord al părților sau doar demisia mea se pune? E legală somația de plată?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 20 Mai 2010
Sesizati ITM pentru programul de lucru si nerespectarea CIM, modului in care v/a data afara. Va fi probabil amendat, Cu pivire la somatie, mergeti la biroul unui avocat , aratati somatia , povestiti/i tot , va va sfatui... iar daca doriti va face o actiune litigiu de munca,
Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2010
ContSters122901, utilizator
Actul aditional este lovit de nulitate, intrucat nu respecta conditiile prevazute de art.195 C.mun. Prin urmare, le puteti raspunde ca clauzele cuprinse in acel act aditional sunt lovite de nulitate.
Pentru nerespectarea legislatiei muncii, aveti dreptul sa sesizati ITM-ul sau Inspectia Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie alexuta02 alexuta02 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati daca puteti! Am lucrat intr un bar 4 lunii de zile, pe parcurs mi s a ivit altundeva unde imi convine mai mult. Insa patroana ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contractul de munca Carmenm-c09 Carmenm-c09 Buna ziua! Am o intrebare pt cei de pe forum care sunt cunoscatori ai legislatiei romanesti privind contractul de munca. Stiu ca in mod normal perioada de ... (vezi toată discuția)
Demisie - cerere drepturi salariale maria17 maria17 Buna seara, Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat. Doresc sa demisionez de la actualul loc de munca. Speta mea este urmatoarea: In cursul lunii trecute ... (vezi toată discuția)