avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... telefoane ascultate ?! sau nu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

telefoane ascultate ?! sau nu ...

Vreau sa aduc in discutie , o veche tema... telefoanele in Romania sunt sau nu inregistrate in masa?

Sunt unele "guri rele" care afirma chiar ca atunci cand pui de prima data mana pe telefon si suni pe cineva, un calculator central iti creeaza o amprenta vocala, iar ori de cate ori suni, chiar si dupa alt numar, calculatorul stie cine esti?!

Ooo si nici nu mai zic de fetitele din club pe care daca le superi la telefon se lauda cu "vezi am telefonul monitorizat si ai sa ai probleme", etc..

Poate oricine sa ceara sa aiba telefonul monitorizat, ca e asa un pic mai paranoic, sau ce?!

Sunt ferm convins ca daca iti da cineva in cap pe strada si-ti fura mobilu de 500 euro, Politia Romana nu iti va localiza telefonul nici sa-i rogi in jenunchi... dar pt. anumite cazuri se poate scoate din arhiva ce ai vorbit ieri cu cineva?! Eu stiam ca doar cu mandat iti poate inregistra telefonu..si asta doar pt. cateva zile..

Am deschis acest topic aici , si nu pe un forum gen softpedia, pentru ca aici sunt mai multi oameni care lucreaza in "drept penal" si care au vazut multe "probe" in cazul unui "dosar penal".

PS: Mi-a zis cineva ca are o prietena,si pt. ca i-a venit prea mult factura, a depus reclatie la Vodafone iar ei i-au dat pana si desfasuratorul cu convorbirele si scris tot ce se vorbea ?! A inaberat?! NU dealta, dar eu stiam ca in legea pt. "monitorizarea" convorbirelor telefonice scrie cu totul altceva: nu se salveaza continutul convorbirile, ce doar locatia de unde s-a sunat, timpul , echipamentul folosit etc.


Care este totusi problema juridica invocata de dvs. ?
cu siguranta telefoanele se asculta "en-gros" in romania, in majoritatea cazurilor, ilegal.
magistratii si avocatii sunt printre primii vizati.
din cate stiu eu, chestia cu amprenta vocala nu e functionala.
in schimb, stiu ca poti fi inregistrat chiar daca nu vorbesti si chiar daca telefonul e inchis. doar daca scoti bateria, nu mai poti fi ascultat.
de asemenea, exista anumite cuvinte, pe care, daca le rostesti, tehnologia serviciilor de informatii atentioneaza pe "cei responsabili".
cat priveste legea, stati linistit, suntem in romania ...
r.gabi a scris:

Care este totusi problema juridica invocata de dvs. ?


Era o intrebare, si vroiam parerea unor specialisti.

Pentru ca ...

1. O gramada de fete se lauda ca au telefonul inregistrat ca inainte le-a agresat nu stiu eu ce tampit.
2. Daca suni pe un contabil sau pe unul care are o afacere (are un magazin) zice sa ai grija ce vorbesti cu el la telefon ... etc


+++ Aud tot felul de povesti gen faza cu prietena unei prietene, care aprimit desfauratorul scris pe hartie cu tot ceea ce a vorbit cu alte persoane ?! +

Cred ca multi inabereaza :)


Oricum , inca o intrebare la care nu mi s-a raspuns: Pot sa ma duc si eu la politie, sa ii rog sa imi inregistreze telefonul, si sa-i dau in bot pe toti care ma deranjeaza/ma ameninta,etc?!


repet: am intrebat aici pt. a auzi parerea celor care lucreaza cu dosare penale, nu ma intereseaza ideei gen "extrateresti au pus un nou satelit pe orbita care ne inregistreaza de mama focului".


Ultima modificare: Joi, 27 Mai 2010
badguy_goodguy, utilizator
[EDITAT] Politia din orice stat al acestei lumi nu iti inregistreaza telefonul deoarece nu are tehnica necesara. Singurul serviciu care poate face acest lucru este Serviciul Roman de Informatii. In plus fata de acest aspect inregistrarea si localizarea unui terminal mobil se face doar dupa ce s-a inceput urmarirea penala in rem sau in personam si doar cu autorizarea instantei de judecata si doar atunci cand situatia care impune acest lucru se incadreaza in prevederile art. 91 indice 1 Cod de procedura penala. Si ar mai fi un aspect inregistrarea si localizarea costa fff mult.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
ContSters20980, utilizator
mavericu a scris:
Politia din orice stat al acestei lumi nu iti inregistreaza telefonul deoarece nu are tehnica necesara. Singurul serviciu care poate face acest lucru este Serviciul Roman de Informatii.

Stiam acest lucru... Vezi ca SRI nu iti poate asculta peste tot in lume telefonul ce doar in Romania. Si nici nu stiu daca SRI sau ceva directie de telecomunicatii speciale, sau cum ii zice. Intrebarea era alta...


In plus fata de acest aspect inregistrarea si localizarea unui terminal mobil se face doar dupa ce s-a inceput urmarirea penala in rem sau in personam si doar cu autorizarea instantei de judecata si doar atunci cand situatia care impune acest lucru se incadreaza in prevederile art. 91 indice 1 Cod de procedura penala.

Da, asa scrie in lege... + nu te poate inregistra mai mult de cateva zile... dupa care le mai trebuit alt mandat si tot asa. Dar pot lua un mandat colectiv?! sa zica "cautam dupa droguri" sau "cautam dupa teroristi?!" sau "cautam cine a spart banca din Craiova" ?!

Inca ceva, ei pot sa salveze toate convorbirile dintr-un anumit oras iar atunci cand se sparge o banca, sau se intampla ceva mai grav sa se apuce de munca (ascultari,etc?!). Este nevoie de mandat pt. interceptarea/ascultarea telefoanelor, dar pt. salvarea/procesarea convorbirilor lor?!

Apropo eu intrebam si daca iti poate fi inregistrat telefonul la cerere?!

[EDITAT]
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Telefoane ascultate + mesaje arken123 arken123 Salutari, as avea si eu o intrebare la care alte persoane de pe alte site-uri n-au reusit sa imi raspunda: in legatura cu telefoanele ascultate. Suntem toti ... (vezi toată discuția)
Bună! am o întrebare puțin mai neobișnuita.pe durata pandemiei ... Eblis123 Eblis123 Bună! Am o întrebare puțin mai neobișnuita.Pe durata pandemiei am fost destul de vocal împotriva abuzurilor și a așa zilelor măsuri .. Vă aduceți ... (vezi toată discuția)
Cand se poate cere localizarea telefonului mobil ? - in practica lapapucii lapapucii In practica, cam pentru ce gen de fapte se poate cere \\"localicarea telefonului mobil\\"? Banuiesc ca aceea localizare costa, si nu se ofera pt. fapte gen ... (vezi toată discuția)