avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Telefoane ascultate + mesaje
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Telefoane ascultate + mesaje

Salutari, as avea si eu o intrebare la care alte persoane de pe alte site-uri n-au reusit sa imi raspunda: in legatura cu telefoanele ascultate. Suntem toti constienti ca telefoanele pot fi ascultate. Cine da autorizatie ? Am citit ca poate fi ascultat doar pe o perioada de 120 zile cu prelungiri de maxim 30 de zile.
Iar, mesajele de pe telefon. Ele pot fi interceptate? Pot fi citite?

In cazul in care cineva e banuit ca face ceva ilegal, cui i se asculta telefonul? Doar lui? sau si tuturor apropiatilor lui?

Multumesc pentru eventualele raspunsuri. :)
Cel mai recent răspuns: cali93 , utilizator 00:49, 19 Iulie 2014
Interceptarea si înregistrarea convorbirilor se poate dispune de către judecator, la cererea procurorului ce este înărcinat cu supravegherea urmăririi penale. Cum ai menţionat şi tu, autorizaţia, deşi poate fi reînnoită cu încă 30 de zile de la data expirării celei anterioare , nu poate depăşi 120 de zile. Prin interceptare, ne referim la sensul concret al termenului, deci da, pot fi interceptate ( deci, citite ) mesajele.


(2) Interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare pot fi autorizate în cazul infracţiunilor contra siguranţei naţionale prevăzute de Codul penal şi de alte legi speciale, precum şi în cazul infracţiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, în cazul infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul unor alte infracţiuni grave ori al infracţiunilor care se săvârşesc prin mijloace de comunicare electronică. Dispoziţiile alin. 1 se aplică în mod corespunzător.

E gresit cand se spune "ascultarea telefoanelor". Nu sta nimeni si asculta ce vorbesti tu, eu sau Ion de la tara. Acele convorbiri se inregistreaza si doar la comiterea unei infractiuni se poate dispune ascultarea unei parti din inregistrarea convorbirilor.

Stati linistit... nu va incalca nimeni niciun drept si nu intereseaza pe nimeni ce vorbiti la telefon daca nu aveti probleme cu legea.
Lasand la o parte treaba asta, presupunand ca as face ceva ilegal, mesajele pot fi cumva citite de autoritati? Asta era intrebarea mea
Doar mesajele transmise după emiterea mandatului de interceptare şi înregistrare a conversaţiilor. Există anumite cazuri prevăzute de lege care îl îndreptăţesc pe judecator să dispună de un astfel de mandat. Trebuie să înţelegi ca un astfel de mandat nu se poate dispune pentru săvârşirea oricărei infracţiuni.

Pentru mai multe informaţii, citeşte art. 911 a Codului de procedură penală privind condiţiile şi cazurile de interceptare şi înregistrare a convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2014
cali93, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inteceptari telefonice - trebuie sa fii anuntat? xuser xuser Trebuie sa fii anuntat daca ti s-a interceptat telefonul? (ma rog dupa terminarea Up,etc) Am auzit la stiri ceva genul \"Dosarul Alro Alatina a fost inchis ... (vezi toată discuția)
Stat politienesc? menumoruth menumoruth Ce vad aici efectiv nu imi vine sa cred . Au ajuns sa asculte telefoanele pentru a proba si furturile. :O Maine poimaine am sa vad si un ultraj probat prin ... (vezi toată discuția)
Inregistrare ilegala monicanico monicanico Am fost inregistrata ilegal in magazinul meu de catre fostul sot,dupa care continutul inregistrarilor a fost facut public la mai multe persoane din orasul ... (vezi toată discuția)