avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... atacare act administrativ de prefect
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

atacare act administrativ de prefect

Prefectul poate ataca si anumite articole dintr-o hotarare a unui consiliu local ( considerate nelegale ) sau este obligatie atacarea in totalitate a HCL-ului, conform formularii din constitutie ( art. 123 ) si L 554/2004 ?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 13:10, 27 Mai 2010
Se invoca nulitatea absoluta partiala a HCL.
Legea 554/2004 a contenciosului administrativ spune ca se poate ataca atat actul in sine, cat si parti din el:
Art. 8 - Obiectul actiunii judiciare:
(1) Persoana vatamata intr-un drept recunoscut de lege sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, nemultumita de raspunsul primit la plangerea prealabila adresata autoritatii publice emitente sau daca nu a primit nici un raspuns in termenul prevazut la art. 7 alin. (4), poate sesiza instanta de contencios administrativ competenta, pentru a solicita anularea, in tot sau in parte, a actului, repararea pagubei cauzate si, eventual, reparatii pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instantei de contencios administrativ si cel care se considera vatamat intr-un drept al sau, recunoscut de lege, prin nesolutionarea in termen sau prin refuzul nejustificat de solutionare a cererii.
Deci, prefectul poate ataca acele articole dintr-o hcl pe care le considera nelegale. In functie de importanta acelor articole fata de intregul HCL, instanta va decide daca se abroga actului respectiv in tot, sau in parte (asta, bineinteles, daca se admite actiunea).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune Roman85 Roman85 Institutia Bisericii ortodoxe Romane nu a dat curs in termdenul legal de 30 de zile la sesizarea mea o pot actiona in justitie pot cere ... (vezi toată discuția)
H.c.l. se poate anula? kukycriss kukycriss Buna seara! Rog frumos sa mi se spuna si mie daca o hotarare de consiliu local se poate anula si ce lege se aplica privind anularea hotararii. De mentionat ca ... (vezi toată discuția)
Plan urbanistic de detaliu rrodica rrodica Se poate ataca in contencios administrativ un plan urbanistic de detaliu, care in acest moment este doar la faza de plan, afisat pe site primarie, adica inca ... (vezi toată discuția)