avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... revenirea in tara a unui minor neinsotit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

revenirea in tara a unui minor neinsotit

fiica mea de 17 ani a plecat in spania in vizita insotita de un bunic. bunicul are probleme de samatate si doreste sa mai ramana in spania sa se trateze si fiica mea doresc sa se intoarca singura acasa cu autocarul sau avionul.
exista vreo problema de a fi urcata in avion sau autocar si a se intoarce in tara neinsotita?
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 17:08, 1 Iunie 2010
Cetatenii români cu varsta sub 18 ani nu pot calatori în strainatate neinsotiti. Copiii minori pot iesi din tara daca îndeplinesc una din urmatoarele conditii:
• sunt însotiti de ambii parinti;
• sunt însotiti de un parinte aflat în posesia, dupa caz, a unuia dintre documentele urmatoare:
- declaratia celuilalt parinte, declaratie autentificata de catre notar, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei.
- certificatul de deces al celuilalt parinte
- hotarare judecatoreasca definitiva de încredintare a copilului etc.
• sunt însotiti de un adult aflat în posesia certificatului personal de cazier judiciar si a declaratiei autentificate din partea ambilor parinti din care sa rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei.
exista vreo problema de a fi urcata in avion sau autocar si a se intoarce in tara neinsotita?


Va recomand companiile de zbor care ofera serviciul pentru calatoria minorilor neinsotiti. Trebuie completat un formular cu datele persoanei care o insoteste la avion si cu ale persoanei care o asteapta la sosire.
Numai bine.
L.C.

Pentru detalii suplimentare consultati linkul MAE:
[ link extern ]
sau Politia de Frontiera la numarul de telefon 021.9590
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
Laura Ciobeica, moderator
multumesc pentru raspuns as dori sa stiu in special la intoarcerea in tara daca poate reveni minor neinsotit cu autocarul de exemplu, deoarece la plecare stiu a plecat cu cazier si imputernicire, dar la intoarcere daca sunt cumva probleme nefiind insotit.
Nu vor fi probleme la intoarcerea in Romania dar politia de frontiera va fi obligata sa efectueze anumite verificari. Ar fi bine daca fetita ar avea, pe langa documentele de calatorie, si un document referitor la situatia m edicala a bunicului (actul de intrenarein spital sau de efectuarea unui anumit tratament, etc) eventual si tradus in limba romana.
Cel mai sigur raspuns il primiti de la Politia de Frontiera. Sunati la numarul afisat pe site www.PolitiadeFrontiera.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor de 14 ani pleaca neinsotit in ue omisomis omisomis Care este procedura pe care trebuie sa o indeplinesc astfel incat copilul meu, minor 14 ani impliniti (pasaport individual valabil), sa poata pleca pentru o ... (vezi toată discuția)
Trecerea frontierei fara acordul celuilalt parinte BODROS GHEORGHE BODROS GHEORGHE buna ziua poate un copil minor sa treaca frontiera fara acordul celuilalt parinte,si neinsotit ? si daca nu,cum e posibil ca acest lucru sa se intample , ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru copil la iesirea din alta tara sebas05 sebas05 Buna ziua, Noi locuim in Spania si copilul nostru de 9 ani va pleca in vacanta in Romania cu bunica lui.El are pasaport individual .Vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)