avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea

buna ziua,
am o mare problema daca pot sa is pun asa.
parintii mei locuiesc la casa,care casa a fost pe numele bunicii 5 optimi care la randul ei a avut 3 copiii ( o fiica decedata de la care cu ramas 4 nepoti ) dintre care mai traiesc doar 2,tata si fratele lui.bunica a facut un testament pe numele tatalui meu prin care ii lasa partea ei din casa,respectiv cele 6 optimi,ea a decedat in februarie si acum a venit randul succesiunii.
tata a avut grija de bunica in ultimii 26 de ani,platind toate darile casei inclusiv impozitul ( si pt ceilalti frati )
-in cazul in care ei vor ataca testamentul,dorindu si partea,ce sanse are tata sa le plateasca partea fara sa fie nevoit sa vanda casa?
-legea tine cont de faptul ca bunica a fost intretinuta de tata in acesti ani ? ( martori fiind venicii si cunoscutii pt ca nu exista un act notarial de intretinere ) ?
-poate tata sa i despagubeasca in timp pe ceilalti mostenitori ? exista aceasca varianta ? (precizez ca nu exista acum bani pt despagubire ) sau va veni cineva sa scoata casa la vanzare ?

mai am multe intrebari si nelamuriri dar astept mai intai un raspuns de la dvs


multumesc anticipat
-
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
catalinaciobanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: catalinaciobanu , utilizator 17:08, 8 Iunie 2010
Datele furnizate de dvs. sunt un pic alambicate. Mai intai bunica mosteneste 5/8 apoi 6/8.
Ar trebui ca tatal dvs. sa deschida succesiunea, sa solicite partajul si iesirea din indiviziune .Testamentul incheiat de bunica tatalui dvs. incalca rezerva succesorala a celorlalti copii asa incat acesta este usor de atacat.
Este posibil ca tatal dvs. sa se inteleaga cu ceilalti mostenitori si sa incheie o tranzactie prin care lui i se atribuie intreaga masa succesorala cu obligatia de a-i despagubi pe ceilalti cu sultele ce li se cuvin.La partaj trebuie sa ceara si pasivul succesoral, adica ingrijirea acordata bunicii plus cheltuielile de inmormantare si pomenile.
Fiind un pic cam complicat sfatul meu este sa consulte un avocat care dupa ce vede actele va putea da un sfat competent.
Mult succes.
av.M.Hornea
cele 5 optimi sunt partea bunicii si tata are si el optimea lui,de aceea am scris 6 optimi.

dar daca va fi atacat in instanta de parti ce sanse are sau mai bine spus care vor fii urmarile ?

multumesc din suflet

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune notariat Maryana@ Maryana@ Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema: doresc sa dezbat succesiunea dupa urma tatalui meu doar pe terenul si casa unde locuiesc. Pt acest imobil detin ... (vezi toată discuția)
Succesiune hatice_e hatice_e Am dezbatut succesiunea lui tata ,moştenitori fiind eu 2 frati vitregi(de tata) şi sotia acestuia.Problema este ca s-a facut o tranzactie prin care ei se ... (vezi toată discuția)
Atacarea unui testament konstantin3 konstantin3 Buna ziua.Bunica mea a decedat in anul 2005 lasand mostenire prin testament toate bunurile ei nepoatei din partea celui de al2lea frate al tatului ... (vezi toată discuția)