avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale O persoana poate fi asociat si/sau administrator la ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

O persoana poate fi asociat si/sau administrator la mai multe societati?

Buna ziua,
Am o intrebare daca ma puteti ajuta si anume daca o persoana, cetatean strain, ar putea fi asociat unic si/sau administrator la mai multe societati(SRL) dar cu obiect de activitate diferit.
Am citit pe alte forumuri, pareri diferite si nu mai stiu ce sa cred. Citisem undeva ca o persoana poate fi asociat unic doar la o singura societate si in asociere cu mai multe persoane la alte societati, Este adevarat?

Persoana in cauza ar dori sa infiinteze o societate pentru el si alta pentru copilul lui care inca nu este major si pana atunci ar dori sa detina/administreze el societatile. Se poate?

Mai citisem o varianta in care prima societate ar putea fi asociat/administrator in a doua societate dar nu am inteles exact cum este.

De aceea va rog daca aveti amabilitatea sa-mi explicati ce se poate si ce nu sau daca exista alte variante.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Iulia_8891 , utilizator 10:27, 30 Iunie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand trebuie sa faceti distinctie intre administrator si asociat.
Asociatul, fie el si unic sau in colaborare cu alta persoana, se poate asocia si pot constitui societati comerciale.
Art. 14 din Legea 31/1990
(1) O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.
(2) O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.

In privinta cumulului calitatii de administrator, legea este mai restrictiva, intrucat dispune:
“administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune” (art. 197 alin. 2).
Deci, trebuie retinut faptul ca, chiar daca este permis cumulul, administratorul are obligatia de a nu savarsi fapte de concurenta neloiala.




Poate o persoana sa fie administrator/asociat in cadrul unei societati (cu 2 asociati) iar la o alta societate sa fie doar asociat in conditiile in care au aceelasi obiect de activitate?
In ce conditii cele doua pot sa isi factureze intre ele servicii? Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator la mai multe societati. mihai.m mihai.m Buna seara, Eu sunt administratorul si asociatul unic al unui SRL ( micro.) si de curand am primit propunerea sa fiu numit administrator la un alt SRL cu ... (vezi toată discuția)
Asociat la mai multe societati comerciale letstrycj letstrycj Buna dimineata. As dori sa stiu daca exista un numar maxim de societati comerciale la care poate fi asociata o persoana. (si baza legala). Multumesc. (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala ? cotmro cotmro Poate fi cineva administrator la 2 firme cu acelasi obiect de activitate ? (contabilitate , expertize contabile) Se poate considera concurenta neloiala acest ... (vezi toată discuția)