avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... TATAL NU RESPECTA HOTARAREA JUDECATOREASCA DE ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

TATAL NU RESPECTA HOTARAREA JUDECATOREASCA DE INAPOIERE MINOR

In urma cu aproximativ un an de zile mama minorului i-a dat procura in scop turistic tatalui, acesta fiind cetatean italian. La acea data minorul nu era incredintat niciunuia dintre parinti, acestia nu au fost casatoriti. Copilul, de la nastere pana la varsta de cinci ani, a locuit in Romania impreuna cu mama, fratele mai mare si bunicii maternali. Ca urmare a refuzului tatalui de a inapoia copilul mamei, aceasta a deschis 2 actiuni in instanta, una pentru incredintare minor, iar cealalta, prin ordonanta presedintiala, pentru inapoierea de urgenta a minorului. Mai trebuie mentionat ca minorul sufera de un retard mintal de severitate moderata si o tulburare a limbajului expresiv, necesitand terapie educationala recuperatorie si logopedica, si evaluare neuropsihiatrica. Iar tatal, din momentul plecarii cu minorul, a refuzat sa-i administreze tratamentul necesar, motivand ca acesta nu este bolnav, aceasta fiind parerea lui personala, fara sa consulte nici un medic specialist in Italia. Recursul facut de mama la ordonanta presedintiala a avut castig de cauza. Ca urmare, paratul este obligat sa readuca in tara minorul, hotararea fiind vremelnica si executorie, irevocabila. Ignorand toate acestea, tatal refuza sa faca acest lucru. In consecinta, mama a depus plangere penala la Parchet si a luat legatura cu un executor judecatoresc. Executorul sustine ca nu poate face nimic deoarece minorul are dubla cetatenie, cea italiana fiind dobandita la nastere. Intrebarea noastra este urmatoarea: cui trebuie sa se adreseze mama in aceasta situatie? Daca un tata devine total iresponsabil si refuza sa respecte o hotarare judecatoreasca, chiar nu se poate face nimic??!!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:31, 10 Iunie 2010
Fapta se incadreaza la rapire de minori conform Conventiei de la Haga.
Trebuie sa va adresati Ministerului de Justitie.
Convenţia de la Haga din 25.10.1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii (la care România a aderat prin Legea nr. 100/1992, publicată în M.Of. nr. 243/30.09.1992) are ca obiect:
- de a asigura înapoierea imediată a copiilor deplasaţi sau reţinuţi ilicit în orice stat contractant (Italia este stat contractant)
- de a face să se respecte efectiv în celelalte state contractante drepturile privind încredinţarea şi vizitarea, care există într-un stat contractant.
În baza art. 6 alin.1 din Convenţie, Ministerul Justiţiei a fost desemnat ca autoritate centrală competentă pentru aducerea la îndeplinire a obligaţiilor stabilite prin convenţie.
In calitatea de autoritate centrală română, Ministerul Justiţiei cooperează cu autorităţile centrale ale celorlalte state părţi la Convenţie şi colaborează cu instituţiile şi autorităţile române cu atribuţii în domeniul de aplicare a Convenţiei.
În calitatea sa, Ministerul Justiţiei din România are ca principale atribuţii:
- primirea de la reclamant a cererii de înapoiere a unui copil ce a fost deplasat ori reţinut ilicit într-un alt stat contractant
- prezentarea cererii catre Autoritatea Centrala străina pe al cărei teritoriu se crede că s-ar putea afla minorul (Tribunalul pentru minori in cazul dvs.)
- asigurarea colaborării între cele două autorităţi şi reclamant până la soluţionarea cererii.
Nu stiu daca s-a schimbat ceva intre timp dar termenele de judecata sunt destul de lungi (pana la 6 luni era acum 7 ani) asa ca inarmati-va cu multa rabdare.
Numai bine si multa bafta.
L.C.
Trebuie sa puneti in executare hotararea in Italia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rapire internationala de copil catalinagt catalinagt Buna ziua. Rog Dnii Avocati cu experienta in probleme de rapire internationala de minori sa-mi indice cum se poate rezolva urmatoarea situatie! O ruda a ... (vezi toată discuția)
Rapire minor Florentina_A Florentina_A Tatal, cetatean italian, a iesit din tara cu minorul in luna iunie 2009, avand incuviintarea mamei printr-o procura. Aceasta a expirat in urma cu un an. Cei ... (vezi toată discuția)
Executare silita a unei sentinte civile pentru nerespectarea programului de vizitare hasan hasan Buna ziua. Un prieten cetatean turc a divortat de sotia lui,copilul rezultat in urma casatoriei fiind incredintat mamei printr-o sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)