avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit impozit pe profit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

impozit pe profit

Buna ziua, v-as ruga sa-mi spuna cineva daca s-a abrogat cumva legea care scutea asociatiile de locatari/proprietari de plata impozitului pe profit. Sau daca e profit zero e nevoie totusi de declaratia 101? Iar daca da, cum se completeaza, cu 0 peste tot? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 13:44, 19 Iunie 2010
ART. 15 cod fiscal - in vigoare

Scutiri

(1) Sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit următorii contribuabili:

h) asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, potrivit Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile obţinute din activităţi economice şi care sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune;

daca veniturile obtinute sunt cele scutite , nu vad de ce s-ar depune declar 101
Dar daca se obtin venituri , altele decit cele scutite, e normal sa se declare impozit pe profit , si prin urmare se va depune si declaratia 101
Multumesc mult pt raspuns.Asa stiam si eu, dar in localitatea mea totusi imi cer in continuare sa depun declaratia 101 si sa trec la suma totala 0. Oricum o consider o aberatie. O zi buna.
Codul fiscal

Art. 13 - Contribuabili
Sunt obligate la plata impozitului pe profit, conform prezentului titlu, următoarele persoane, denumite în continuare contribuabili:
a) persoanele juridice române;

Norme Metodologice - pct. 1 - Fac parte din această categorie companiile naţionale, societăţile naţionale, regiile autonome, indiferent de subordonare, societăţile comerciale, indiferent de forma juridică de organizare şi de forma de proprietate, inclusiv cele cu participare cu capital străin sau cu capital integral străin, societăţile agricole şi alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică, organizaţiile cooperatiste, instituţiile financiare şi instituţiile de credit, fundaţiile, asociaţiile, organizaţiile, precum şi orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislaţiei române.

Codul Fiscal

Art. 15 alin. 1 - Sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit următorii contribuabili:
h) asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, potrivit Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile obţinute din activităţi economice şi care sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune;

Codul Fiscal

ART. 35 Depunerea declaraţiilor de impozit pe profit
(1) Contribuabilii au obligaţia să depună o declaraţie anuală de impozit pe profit până la data de 25 aprilie inclusiv a anului următor, cu excepţia contribuabililor prevăzuţi la art. 34 alin. (4), (5), (11), care depun declaraţia anuală de impozit pe profit până la termenele prevăzute în cadrul acestor alineate.

ART. 34
Plata impozitului
(4) Organizaţiile nonprofit au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari

Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
g) asociaţie de proprietari - formă de asociere autonomă şi nonprofit a majorităţii proprietarilor dintr-un condominiu;


CONCLUZIE: Asociatia de proprietari este o persoana juridica, nonprofit (Legea 230/2007), care are calitatea de contribuabil (Codul Fiscal art. 13 coroborat cu pct. 1 din Normele Metodologice), dar ale carui venituri sunt scutite de la plata impozitului pe profit, in conditiile prevazute de Codul Fiscal (art. 15). Avand in vedere calitatea de contribuabil pe care o detine, este obligata sa depuna anual declaratia 101 privind impozitul pe profit (art 34 si art 35 din Codul Fiscal).






Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dec 101 mikitud mikitud daca nu am depus dec 100 la 25 ian 2012, care este termenul de depunere a dec 101? dupa vechiul cod fiscal termenul era 25.febr.2012 (vezi toată discuția)
Declaratia 101 StRotaru StRotaru Este adevarat ca , incepand cu anul 2017, Asociatiile de Proprietari trebuie sa depuna Declaratia 101, inclusiv in situatia in care realizeaza numai venituri ... (vezi toată discuția)
Contabilitate maridrumea maridrumea ONG-respectiv Casele de ajutor reciproc a pensionarilor depun declaratia 101, si pana la ce data. Prin statut este organizatie non profit. (vezi toată discuția)