avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... buna ziua
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

buna ziua

As avea si eu nevoie de putina indrumare. Sotul meu , este divortat, are un copil din casatoria anterioara,(minor).si acum avem si noi un copil,,tot minor. Pana acuma a platit o singura pensie alimentara pentru copilul din casatoria anterioara ..33% din salar insa acum ar dori sa o imparta,deoarece are doi copii minori in intretinere.
Este posibil acest lucru??daca da care sunt pasii ce trebuiesc urmati pt a impartii pensia alimentara??
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:42, 20 Iunie 2010
Pensia alimentara a fost stabilita prin instanta, ca urmare a nevoilor acelui copil, acum, daca a mai aparut un copil, nevoile se injumatatesc? Cu siguranta nu.

Si, sotul dvs nu poate plati pensie alimentara propriului copil pe care il are cu dvs in situatia in care sunteti casatoriti si traiti impreuna.
Cred ca pana acum a platit 25% din venitul sau, nu 33%.Cum este de fapt stabilita?
In situatia in care debitorului i s-a mai nascut un copil este necesara introducerea unei actiuni de reducere pensie unde va fi nevoie sa faca dovada nasterii celui de-al doilea copil al sau, iar pensia va fi redusa la 16.5% din venitul sau net lunar.
Ultima modificare: Duminică, 20 Iunie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Obligatia de intretinere se stabileste avind in vedere nevoile minorului si posibilitatile de plata ale ambilor sai parinti si nu numai ale unuia dintre ei.In privinta cuantificarii acestei obligatii de zi cu zi, legea arata ca intinderea ei poate fi stabilita de instanta, avind in vedere criteriile de mai sus, pina la 1/4 parte din venituri pentru un copil, de pina la 1/3 parte in cazul a doi copii sau pina la 1/2 parte pentru trei sau mai multi copii.Astfel fiind,in situatia data , acest cuantum de " pina la 1/3 parte " din veniturile sotului Dv. urmeaza a se avea in vedere pentru determinarea prin instanta a obligatiilor fata de copilul initial, diminuate pe motivul nasterii celui de-al doilea copil care si el are nevoie de intretinere in functie de virsta acestuia . Urmeaza deci sa inaintati o actiune in reducerea pensiei de intretinere stabilita pentru primul copil la instanta domiciliului acelui minor.
Sotul trebuie sa introduca in contradictoriu cu mama primului sau copil o cerere de reducere pensie de intretinere in favoarea primului copil stabilita prin Sentinta civila nr. ....din ....... pronuntata de Judecatoria ....................
La cerere se va depune copie Sentinta, copie certificat nastere al doilea minor rezultat din actuala casatorie, mentionand angajatorul - nume, adresa - pentru ca instanta sa emita adresa pentru comunicarea veniturilor nete ale dv. pe ultimele 6 luni. Adeverinta o puteti depune si dv. personal la data depunerii actiunii.
Cererea, pentru a fi admisa, trebuie ca pensia datorata primului copil sa fie mai mica decat cea stabilita prin sentinta.
Daca sentinta a stabilit un procent, acesta nu putea fi de 1/3 din veniturile sotului daca avea la acea data un singur copil pentru care a fost obligat la plata pensiei, ci trebuia sa fie de maxim 1/4 din media veniturilor nete.
Cuantumul se stabileste insa, conform regulii, in suma fixa stabilita de instanta la data judecarii cauzei si nu in procent, deoarece creditorul obligatiei, nu poate cunoaste modificarile veniturilor debitorului astfel incat daca debitorul este de rea-credinta va plati cat va dori iar executarea silita va fi anevoioasa.
Abia acum, la nasterea celui de-al doilea copil, instanta va trebui sa reduca acel cuantum de la 1/4 la 1/6 avand in vedere faptul ca acel cuantum maxim de 1/3 din venituri se va imparti la doi minori, unul incredintat primei sotii si cel de-al doilea aflat in intretinerea actuala a sotului. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere procent pensie alimentara la aparitia unui alt minor. alxml alxml Buna ziua! Situatia este urmatoarea: Platesc pensie alimentara pentru un copil dintr-o casatorie anterioara, in valoare de 25% din venitul net. In ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere la doi copii dildi dildi buna ziua, in anul 2007 am divortat. Din prima casatorie am o fetita, pentru care platesc pensia de intretinere 120 lei / dintr-un venit de 550 lei /. In anul ... (vezi toată discuția)
Cerere recalculare procent pensie alimentara AdelinaS AdelinaS Buna seara, Sotul meu are un copil din casatoria anterioara pentru care plateste o pensie alimentara, in procent de 25% din veniturile lunare nete, acestea ... (vezi toată discuția)