avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutorul de inmormantare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutorul de inmormantare

Buna ziua!
Am o intrebare legata de ajutorul de inmormantare. Mama mea a inmormantat acum cateva zile, o matusa(sora mamei ei) care a locuit cu ea 32 de ani. Decedata nu avea nici un venit,(nu era asigurata, nu avea pensie) fiind in intretinerea mamei mele. Intrebarea este daca mama mea poate beneficia de un ajutor de inmormantare, in conditiile in care decedata nu avea nicio ruda de gardul 1 si toate cheltuielile de inmormantare au fost suportate de mama.
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 16:03, 21 Iunie 2010
Bună ziua,

Privitor la ajutorul de deces, potrivit dispoziţiilor art. 126 din Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurărti sociale, " In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, oricare persoana care face aceasta dovada."

În conformitate cu dispoziţiile art. 127, din legea anterior menţionată: " Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie aflat in intretinerea sa si care nu are un drept propriu de asigurari sociale.
(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul,
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate,

c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 126 alin. (2)."

Din păcate, după cum vedeţi sora, nu este enumerată printre persoanele, care pot îndreptăţi asiguratul sau pensionarul la jumătate , măcar, din cuantumul ajutorului de deces.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare o_palade o_palade Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai complicata. Tatal meu este infiat de la varsta de 4 ani. El (din partea mamei care l-a nascut) a mai avut doi frati ... (vezi toată discuția)
Acordarea ajutorului de inmormintare udreaadrian udreaadrian mama mea a decedat era inscrisa la ajutor social . puteti sa imi spunetii va rog daca poate beneficia de ajutor de inmormintare cineva di familie. (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare irene_v irene_v Buna ziua, De curand a decedat bunica mea si se pare ca nu putem beneficia de ajutor de inmormantare. Doamna de la casa de pensii a fost cam evaziva in ... (vezi toată discuția)