Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de mostenire

Buna ziua!As vrea sa intreb si eu ceva!Tatal meu,impreuna cu fratii lui,au mostenit de la bunicii mei(parintii lor),cateva hectare de pamant.Acest pamant apartine tuturor fratilor,fara a avea fiecare in parte vreun document anume,pe numele fiecaruia.Relatia mea cu fratii tatalui meu e cam proasta.As vrea sa stiu,va rog,in cauzul mortii tatalui meu, daca am vreun drept de mostenire asupra unei parti din acest pamant.Daca da,in cazul in care fratii lui refuza sa imi arate actele acelui pamant si imi refuza total drepturile,ce pot face?Mentionez ca nu stiu exact zona in care e acest pamant ,iar tatal meu nu are un document propriu in care sa figureze numele lui ca proprietar.Apartine tuturor fratilor,nu stiu exact ce tip de act e.
Cel mai recent răspuns: lore.cris , utilizator 21:13, 27 Iunie 2010
Dreptul de mostenire nu depinde de cat de bune sunt relatiile dintre copil si parinte. Cu siguranta veti fi mostenitor al tatalui dvs.
Fie este vorba despre un titlu de proprietate emis in conditiile Legii nr. 18/1991, situatie in care actul original este numai unul si tinut, cel mai probabil, de unul din fratii tatalui, fie este vorba despre certificate de mostenitor care urmau a fi intabulate in cf pentru a fi recunoscut dreptul de proprietate al acestora cu titlu de drept de mostenire dupa averea parintilor lor decedati.
Astfel, va recomand sa va interesati la Primaria locului terenului care trebuie sa aiba evidenta oricarei constituiri sau reconstituiri a dreptului de proprietate al bunicilor pe numele mostenitorilor sai, fie la Biroul de carte funciara din raza teritoriala a locului situarii terenului, fie la notarul care a emis certificatele de mostenitor.
La moartea tatalui dv., mostenitori vor fi descendentii (adica dv. si fratii dv., fiii tatalui) impreuna cu sotia supravietuitoare a acestuia, dupa caz. Fratii tatalui nu pot veni la mostenirea lasata de acesta, atata timp cat are descendenti in viata. ;)
Daca pamantul este pe numele bunicilor, in cazul mortii tatalui dvs. veti mosteni partea care vi se cuvine din acest teren, venind in numele si in locul tatalui dvs. impreuna cu ceilalti mostenitori legali ai acestuia (frati si surori ale dvs., mama dvs. ca sot supravietuitor).
Veti mosteni partea tatalui dvs.
Dupa un eventual deces, puteti introduce in masa succesorala si cota lui din acel teren, intr-una din modalitatile urmatoare:
- fie prin anexa 24 de la primarie, unde tatal dvs. ar trebui sa apara pe rolul fiscal;
- fie printr-un duplicat al certificatului de mostenitor, obtinut de la notarul unde s-a dezbatut succesiunea dupa bunici ( sau certificatul original pe care ar trebui sa il aiba tatal dvs.).

Poate au titlu de proprietate ( care este un singur exemplar).

Dar ar fi bine ca tatal dvs. sa se ocupe in timpul vietii de aceste documente, sa le aiba in posesie sa nu va puna pe drumuri, si sa beneficieze in timpul vietii si el de roadele pamantului respectiv.
Poate fratii l-au dat in arenda si el nu isi ia partea.
adutescu a scris:

Veti mosteni partea tatalui dvs.
Dupa un eventual deces, puteti introduce in masa succesorala si cota lui din acel teren, intr-una din modalitatile urmatoare:
- fie prin anexa 24 de la primarie, unde tatal dvs. ar trebui sa apara pe rolul fiscal;
- fie printr-un duplicat al certificatului de mostenitor, obtinut de la notarul unde s-a dezbatut succesiunea dupa bunici ( sau certificatul original pe care ar trebui sa il aiba tatal dvs.).

Poate au titlu de proprietate ( care este un singur exemplar).

Dar ar fi bine ca tatal dvs. sa se ocupe in timpul vietii de aceste documente, sa le aiba in posesie sa nu va puna pe drumuri, si sa beneficieze in timpul vietii si el de roadele pamantului respectiv.
Poate fratii l-au dat in arenda si el nu isi ia partea.

Asa si este.Pamantul este dat in arenda.Si au doar un titlu de proprietate.Fratii tatalui meu primesc anual o cota parte din ceea ce se cultiva,tatal meu neprimind nimic.Cu ce schimba situatia?Daca dupa moartea lui nu as mai fi de acord cu darea in arenda a partii tatalui meu,contrar vointei fratilor lui,cum se procedeaza?E foarte costisitor intregul proces?
Ultima modificare: Duminică, 27 Iunie 2010
lore.cris, utilizator

Alte discuții în legătură

Masa succesorala teodorudaniela teodorudaniela Buna seara! Tatal meu a murit acum 12 ani.Noi suntem 3 frati,iar mama traieste .Nu am facut masa succesorala dupa tata si nici nu stim exact ce bunuri a avut ... (vezi toată discuția)
Diviziune calibra_1984 calibra_1984 se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata? precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o succesiune pisica300 pisica300 Străbunicul meu P.D. a avut unici moștenitori pe bunica mea M.D.M.R , pe sora bunicii mele P.S.M și pe frații bunicii mele P.D.R și P.A.F. Bunica mea ... (vezi toată discuția)