avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Plata concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Plata concediu medical

Buna ziua,
Avem urmatoarea speta:
Angajata cu carte de munca pe perioada nedeterminata cu incepere din data de 25.02.2010 , salariu de baza 720 lei, vine in data de 22.06.2010 cu un concediu medical incepand cu incepere din data de 14.06.2010. Cod indemnizatie: 12-Tuberculoza. La examenul medical din 12.03.2010 angajata este declarata apta de munca de medicul de medicina muncii.

Intrebarea noastra : cat timp plateste firma acest concediu medical care, cu siguranta, se va intinde pe o perioada mai mare de timp?

Multumim anticipat pentru raspuns.

Cu stima,
Mihaela
Cel mai recent răspuns: Sheba_ , utilizator 11:07, 28 Iunie 2010
Buna ziua.

Se plateste de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă, restul din FNUASS-ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. a, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului - 75% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni de cotizare, potrivit disp. Art. 12 din Oug 158/2005.

Cu bine!

Av. Emilia Ene
Imi cer scuze, am gresit.

Se plateste de catre angajator in primele 3 zile de de incapacitate, urmand ca din a 4-a zi de incapacitate sa fie achitat din FNUASS (contributia de accidente de munca si boli profesionale) - 80% din baza de calcul. Baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă:
a) media veniturilor brute realizate lunar de către salariat în ultimele 6 luni, anterioare manifestării riscului; în cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă o constituie media veniturilor brute realizate lunar pe baza cărora s-a achitat contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale;
b) în cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă o constituie venitul lunar brut din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia;
c) veniturile stipulate de către asiguraţii individuali în contractele pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale; Prin Venitul brut realizat lunar se înţelege totalitatea
Veniturilor în bani sau în natură, indiferent de fondurile din care acestea se achită, realizate de asiguraţii care se află în una sau mai multe dintre situaţiile de la art. 5 alin. (1) pct. I şi II din Legea nr. 19/2000. În venitul brut realizat de aceste categorii de persoane sunt incluse şi acele venituri în bani sau în natură care sunt obţinute ca urmare a desfăşurării unor activităţi remunerate, în folosul unor entităţi, altele decât angajatorul/angajatorii la care se derulează activitatea de bază.
d) drepturile acordate în perioada respectivă pentru şomerii care urmează cursuri de recalificare sau de reconversie profesională. (Art. 35 si 34 din Legea 346/2002 coroborat cu art. 52 din Normele metodologice modificate prin ORDINul nr. 213/363 din 2009 ).

Av. Emilia Ene
SCPA Ene si Asociatii a scris:

Buna ziua.

Se plateste de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă, restul din FNUASS-ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. a, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului - 75% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni de cotizare, potrivit disp. Art. 12 din Oug 158/2005.

Cu bine!

Av. Emilia Ene



Multumesc frumos pentru raspuns.

As mai avea o intrebare, daca-mi permiteti: Ar putea exista vreo problema avand in vedere faptul ca angajata cu a mai fost angajata inainte de a fi incadrata la societatea noastra? Dupa calculele facute de noi nu sunt decat 4 luni de cotizare.

Cu stima,
Mihaela

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical accident de munca margareta2 margareta2 Va rog sa-mi spuneti daca pot plati un concediu medical pentru accident de munca, in conditiile in care angajatul nu are stagiul compet de cotizare (are doar ... (vezi toată discuția)
Baza calcul concediu medical cauzat de accident andad andad As dori sa stiu cum se calculeaza baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu medical cauzat de un accident de munca, pentru un angajat care a mai avut in ... (vezi toată discuția)
Cm accident de munca Radu Aura Radu Aura Rog sprijin pentru rezolvarea următoarei spete: angajat cu 01.08. are concediu medical cod indemnizatie 03 (acc.munca) din data de 22.08.Înainte de angajare ... (vezi toată discuția)