avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
As fi de acord cu Dvs., insa vis-a-vis de "orice instanta ne va da castig de cauza"...am rezerve... Poate vreo instanta din alta tara decat Romania. Aici am inteles ca niciodata nu vei castiga in fata statului. Poti sa mori cu dreptatea in brate....Din nefericire noi (PFA-urile) nu avem avocatii de partea noastra care sa fie nemultumiti si statului sa ii fie o oarecare teama. Din cate vad eu, avocatii sunt exclusi din acest OG... Iar pe traducatori, ziaristi, pietari, soferi de taxi cine sa-i bage in seama? Probabil ca au cantarit foarte bine care vor inconvenientele inainte sa dea drumul unei astfel de legi complet lipsite de sens.
Ultima modificare: Luni, 30 August 2010
niki stefan, utilizator
Si eu sunt in aceeasi situatie ca si tine, niki. Sunt traducator autorizat si traduc ocazional. Astfel, in calitate de traducator ai obligatia sa iti faci contabilitatea (in partida simpla).

Uite cum am procedat eu:
1. CASA DE ASIGURARI DE SANATATE - m-am inscris la ei la inceputul lunii august si am achitat contributia pe tot anul. Cand a venit nebunia din preajma datei de 25 august, am sunat la CAS si am intrebat daca de acum platesc lunar, daca depun declaratii lunar, mentionand ca achitasem deja pt tot anul. Doamna de acolo mi-a zis sa stau linistita daca am platit deja, si ca ne vedem la inceputul anului urmator cu Decizia de Impunere de la ANAF/ Declaratia estimativa pe 2011, pentru a plati pentru 2011.

2. CASA DE PENSII - ca sa evit orice probleme, mi-am facut contabilitatea, si am trimis declaratia necesara.

3. SOMAJ - la fel ca la pensii.

Avand in vedere ca legea este inca ambigua, cred ca cel mai bine, daca poti, trimite declaratii pe 0 (venit net = venitul brut - cheltuieli). Ulterior poti reveni cu rectificativa daca este cazul. Trebuie sa asteptam ca lucrurile sa se aseze si sa treaca panica asta, alimentata intr-o anumita masura de mass-media. Pe unde am sunat si pe unde am fost, dintre cele 3 institutii, am primit informatii lamuritoare. Poate am avut eu noroc :)

Succes!

[ link extern ]
Daca o instanta din tara nu da treptate exista instante si in afara. Oricum, decat sa platesc elucubatiile lui B&B (Boc si alalalt idiot), mai bine platesc avocati pe afara. Eu statului roman nu mai dau nici un ban atata timp cat e condus de acesti handicapati.
Multumesc pt. explicatii. Insa inteleg ca tu esti numai traducator, nu ai si un alt job cu carte de munca pentru care platesti toate taxele. Pentru activitatea de traducator si atat este mai mult decat clar. Pentru mine, de neinteles este acest articol 3(3) din norme...Se specifica in mod clar ca daca esti angajat cu CM si ai si alte activitati ocazional, nu mai datorezi nimic in materie de taxe. Asa o fi???
Am urmarit cu atentie dezbaterile de mai sus.As avea si eu o intrebare: fiica mea este angajata cu carte de munca la o societate.In timpul liber ,cand are noroc, mai face cate o asigurare .Are contract de agent de asigurari, in baza caruia i s-a retinut lunar impozit de 10 % , cu regularizare anuala.Trebuia sa i se mai retina si alte sume,sau ar fi trebuit sa plateasca ea cotizatii in baza legii?Multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)