avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dupa terminarea somajului pot incheia un contract de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dupa terminarea somajului pot incheia un contract de asigurare sociala?

Mai am 1 luna si mi se termina somajul. Am 52,4 ani si o vechime in campul muncii de 33 ani. As dori sa cotizez in continuare pana la 35 de ani vechime pt. pensie. Ce posibilitati legale am, in cazul in care nu-mi gasesc loc de munca? Pot sa inchei ca persoana fizica contract cu AJOFM?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:07, 13 Iulie 2010
Puteti incheia contract de asigurare ca persoana fizica . Pentru contributia la pensie se incheie contract cu Casa judeteana de pensii de care apartineti. Cel mai bine este sa mergeti la Casa de pensii si sa va interesati in acest sens.
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Se poate renunta la acest contract in cazul in care nu se mai doreste ?
Da, puteti renunta la contract oricand doriti dar asta o faceti in scris, la Casa de Pensii.
Mai am unele nelamuriri :

Daca inchei acest contract cu Casa de Pensii si voi plati contributia pentru minimum posibil (am inteles ca acest minim ar fi 128Ron la care se aplica 31,3%)
stagiul de cotizare ar fi considerat ca si pentru o norma de 8 ore de lucru ?

Adica daca platesc 30 ani prin acest contract se considera stagiu complet de cotizare pentru pensie ?

De ce va intreb ?

Intrucat m-am gandit si la varianta unui contract cu timp partial de lucru . Dar in aceasta situatie cred ca stagiul de cotizare este corespunzator timpului de lucru declarat .

Am inteles eu gresit ?


Alte discuții în legătură

Un beneficiar de pensie de invaliditate gradul iii poate sa incheie contract de asigurare cu casa de pensii? t_gheorghitza t_gheorghitza SUNT PENSIONARA PE CAZ DE BOALA GR.3.DACA INCHEI UN CONTRACT DE ASIGURARE CU CASA DE PENSII,PENTRU A-MI COMPLETA STAGIUl DE COTIZARE,CUM SE CONSIDERA VECHIMEA ... (vezi toată discuția)
Pot sa ma asigur? moshulica moshulica buna seara, as dori un sfat in urmatoarea problema> o persoana care nu a lucrat niciodata, nu are carnet de munca, poate sa depuna, lunar, sau la o perioada ... (vezi toată discuția)
De la pfa in somaj? ContSters237549 ContSters237549 Sunt PFA din 2012. Pe anul si luni din 2013 (pana azi) nu am realizat venituri. As putea incepand cu 2014 sa platesc contributia la somaj, timp de 12 luni, ... (vezi toată discuția)