avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Facturare retururi dupa data de 1 iulie 2010
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Facturare retururi dupa data de 1 iulie 2010

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatorul caz:
Care este procedura in cazul retururilor de marfa dupa data de 1 iulie aferente marfii facturate initial cu tva 19% sau, de exemplu, stornarilor facturilor de avans? Factura storno va fi emisa cu tva 24% sau 19% conform facturii initiale? Cum se va reflecta acest lucru in decontul de tva.

Multumesc anticipat!
Art. 138 cod fiscal
Ajustarea bazei de impozitare
Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
b) în cazul refuzurilor totale sau parţiale privind cantitatea, calitatea ori preţurile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum şi în cazul anulării totale ori parţiale a contractului pentru livrarea sau prestarea în cauză ca urmare a unui acord scris între părţi sau ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile sau în urma unui arbitraj;

pct 20 din norme
(1) În situaţiile prevăzute la art. 138 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri şi/sau prestatorii de servicii îşi ajustează baza impozabilă a taxei după efectuarea livrării/prestării sau după facturarea livrării/prestării, chiar dacă livrarea/prestarea nu a fost efectuată, dar evenimentele prevăzute la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturării şi înregistrării taxei în evidenţele persoanei impozabile. În acest scop furnizorii/prestatorii trebuie să emită facturi cu valorile înscrise cu semnul minus când baza de impozitare se reduce sau, după caz, fără semnul minus, dacă baza de impozitare se majorează, care vor fi transmise şi beneficiarului. Prevederile acestui alineat se aplică şi pentru livrări intracomunitare.

Toate aceste prevederi legale coroborate cu prevederile art. 134, 134^1 si 134^2, putem deduce ca daca bunurile au fost livrate inainte de data de 30.06.2010, iar acestea sunt returnate dupa data de 01.07.2010, cota de tva aplicabila este cea in vigoare la data la care a intervenit faptul generator, respectiv data la care bunurile au fost livrate cumparatorului.

In aceasta situatie furnizorul va emite o factura cu valorile inscrise cu semnul minus, cota de TVA fiind de 19%.

Va urez succes!
Ultima modificare: Vineri, 2 Iulie 2010
danike, utilizator
Asistenta Contribuabili Bc raspund ca se foloseste TVA 24% la retururile de marfa dupa 01.07 indiferent cand a avut loc livrarea .X-(
in scris sau la telefon?

daca aveti ceva scris va rog sa postati pe forum acest document, va multumesc!
ART. 134^2
Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(3) Taxa este exigibilă la data la care intervine oricare dintre evenimentele menţionate la art. 138. Totuşi, regimul de impozitare şi cotele aplicabile sunt aceleaşi ca şi ale operaţiunii de bază care a generat aceste evenimente.

Multumesc frumos, acum am inteles.

Mult succes in continuare!

Alte discuții în legătură

Tva maritica balan maritica balan am facturat in iunie cu 19 % si acum primesc marfa inapoi (retur ) ce tva defapt trebuie practicat acum in factura de retur ? va multumesc anticipat ! (vezi toată discuția)
Faliment ContSters223764 ContSters223764 Buna ziua, in cazul unei societati care detine pe langa facturi neachitate si un aviz de ambalaje semnat si stampilat de o societate care a intrat in ... (vezi toată discuția)
Cand intra in vigoare tva-ul de 24%? rox_ann07 rox_ann07 cand intra in vigoare acest tva de 24%? si ce trebuie sa facem cu casele de marcat? am auzit ca trebuie duse la modificat. preturile le modificam la toate ... (vezi toată discuția)