avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Pot sa pun link direct sau nu ? Care-i logica ?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Pot sa pun link direct sau nu ? Care-i logica ?

Buna ziua !

Am un anunt (oferta) plasat pe un site de licitatii romanesc (ocazional cunoscut ).Politica acestuia: afli numarul de telefon, e-mail al vanzatorului doar daca, ca si cumparator serios licitezi (se debiteaza astfel contul vanzatorului cu o unitate de credit).
Avand un anunt plasat, am logic si un link. Daca introduc link-ul in bara de adrese al browserului, intru direct si-mi vad anuntul respectiv, cu pozele si textul editat de mine.
Ce se intampla daca eu, intr-un ziar local (suport pe hartie), pun un anunt de vanzare cu produsul pe care l-am pus si pe site-ul amintit, pun si numarul de telefon (si normal !), eventual un pret, dar adaug si link-ul mai sus descris.
Cititorul acestui ziar local, astfel va putea viziona imaginile produsului meu, cu o larga descriere, dar nu va licita, avand din ziar deja numarul meu !.Cei de la ziar permit publicarea link-ului (=1 cuvant platit)
Incalc vreo lege referitoare la mediul on-line ?
Are dreptul site-ul respectiv sa ia masuri impotriva acestui lucru ? Impotriva mea, eu avand un cont ? Impotriva ziarului ?

Rog lamuriti-ma in aceasta problema ! Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 2 Iulie 2010
koxinus, utilizator
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 15:55, 7 Iulie 2010
Cel mai bine e sa puneti un link cu specificatiile produsului direct de pe site-ul producatorului.
Daca dati link de la alt site, asta ar putea intra in conflict cu politica acelui site. Verificati care este politica site-ului referitor la asa ceva si daca nu se interzice nicaieri puteti folosi link-ul.
Ca sa ma fac mai bine inteles:
Am o mobila dormitor (folosit 8 luni,lemn masiv, etc.).

Plasez oferta pe site-ul de licitatii "Licit.go", cu mai multe poze (intr-un ziar local suport hartie ne-avand aceasta posibilitate dpdv.al pozelor).
Am un LINK= "w3.Licit.go/mobilier/id123"
Numarul meu de telefon, "Licit.go" il ofera potentialului cumparator doar dupa ce acesta liciteaza, debitandu-mi contul de pe acest site.

In ziarul local plasez un anunt clasic,cu continut: produs, descriere, pret, numar telefon, +LINK
Cititorul inspirat (clasic) avand numarul meu din ziar, intra pe LINK, vizualizeaza pozele, dar avand numarul de telefon, nu va licita, astfel "Licit.go" nu realizeaza plus venit.

Intre timp am avut o "discutie web" cu un "cunoscator al legii in domeniu" (???) care mi-a spus:
"Licit.go" nu va putea face nimic impotriva ziarului.
Doar impotriva mea - >sa-mi inchida contul, deoarece eu acceptand "termenii si conditii" al "Licit.go" ma oblig sa nu divulg datele mele de contact referitoare la oferta din cadrul site-ului lor.
Eu credeam ca acesta se refera doar la actiunile mele facute in cadrul site-ului, si nu se extinde si la viata mea de zi cu zi, in afara acestui site.
Pe de alta parte "nu exista o lege care sa opreasca un utilizator, sa nu faca asta".
Doar din cauza ca nu respect "termenii si conditii" al "Licit.go" (=relatie comerciala), interpretat ca "practici neloiale" - mi se va inchide contul la ei.

Cum s-ar pune problema daca pe o pagina web (forum, blog, etc.) care mi-ar permite acest lucru, as plasa LINK-ul fara numar de telefon, indicand celor care intra pe acest forum ca am un produs de vanzare pe "Licit.go", invitandu-i (sau nu) sa liciteze ?
Termenii si conditiile site-ului respectiv interzic explicit sa nu divulgati nimic ?
Fiecare site isi poate face T&C sale...vedeti daca ei interzic sau nu asa ceva.
Toate cele descrise mai sus ma intereseaza doar pe plan teoretic, adica din punct de vedere juridic, cum s-ar pune problema ?

-Ce scrie? Apoi printre multele litere marunte...:

...sunt de acord sa nu folosesc modalitati manuale pentru a monitoriza sau copia paginile lor de internet fara autorizatie...
-De copiat, nu copiez! La ce m-am gandit oare, se numeste monitorizare?

...sunt de acord sa nu copiez, reproduc, modific, distribuiesc(nici prin afisare publica), sa nu folosesc in scopuri comerciale sau alte scopuri, continutul(sau parte) al site-ului...
-Publicarea Link-ului s-ar putea asocia cu - ...nu distribuiesc(nici prin afisare publica) continutul(sau parte) al site-ului... ???

In cadrul reglementarilor care se refera la comunicarea interioara intre utilizatori:
...acestia nu au voie sa divulge informatiile pe care le-au "dobandit" ca urmare a intercomunicarii dintre ei, decat in interes personal...
-Acum eu nu trebuie sa comunic cu nimeni, pentru a-mi stii numarul de telefon pe care sa nu-l divulg?? ...decat in interes personal!
-Da,...doar in interesul meu personal mi-as publica LINK-ul !

Da intradevar exista destule clauze, nu neaparat formulate in mod expres, dar suficiente dpdv al lor, ca sa-ti inchida contul.

Bun! Sa inteleg ca prin "termenii si conditii" utilizatorului "semnatar" ii sunt restrictionate drepturile de-a publica adresa unui LINK public.

Dar daca acest lucru este facut de un utilizator "nesemnatar" ?. Cont oricum nu are, deci nu poate fi exclus? Aici nu mai intervine nici un "contract comercial" ?

Mai simplu: Ce spune "legea utilizatorului de internet", referitor la publicarea unui LINK public, oricare ar fi suportul prin care se publica, in cazul unui utilizator care nu a acceptat "termenii si conditii" a site-ului (asociat LINK-ului) ???
Daca link-ul este public, il puteti afisa oriunde doriti (evident sa nu intre in conflict cu interesele partii unde este afisat, dar asta e alta problema).
Un link nu reprezinta nici monitorizare, nici distributie de continut.
Cat despre comunicarea inter-utilizatori, nu cred ca veti publica link-uri la sistemul de private message de pe site, nu ?
Deci una peste alta, din ce ati descris pana acum, nu incalcati nicio regula daca folositi acel link.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continut online? fishku fishku Am o nelamurire care ma framanta de ceva vreme ? Pe scurt ...In ce conditii pot sa preiua continutul unui site online ? Ideea e in felul urmator. as dorii ... (vezi toată discuția)
Violare corespondenta sau nu? SAUNDU SAUNDU Buna seara,doresc o lamurire privitor la un fapt petrecut azi in instanta in care aveam calitatea de pirit.Avocata reclamantilor a depus la dosar trei ... (vezi toată discuția)
Utilizare poze de pe site cu specific matrimonial popa_cristina82 popa_cristina82 In perioada 2012-2013 am postat pe cateva site-uri de matrimoniale niste poze cu mine. In prezent, prietenul meu actual, care nu stie de acele site-uri si ... (vezi toată discuția)