avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... contributii sanatate avocati
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

contributii sanatate avocati

dragi colegi avocati, am si eu o nedumerire caci am auzit mai multe opinii despre cele de mai jos. dupa cum se stie, avocatii platesc 10% din salariu la barou si trimestrial impozitul la administratia financiara.
in afara de acestea, mai trebuie sa platim altceva pt sanatate? am auzit cum ca trebuie sa fii inscris la o casa de sanatate (gen opsnaj) si sa platesti si acolo..este adevarat sau nu?
eu sunt in ceata si as dori ceva clarificari-ce si unde trebuie sa platesc:)
multumesc si weekend placut!
Cel mai recent răspuns: Alex Chiciu , Avocat 15:44, 4 Septembrie 2010
Buna ziua.
Da, trebuie să mai platesti o contribuţie de 5,5 la sută din profit la CNAS.
Aceasta contributia lunara se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor si reprezinta plata de contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, contributii reglementate de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Actele necesare pentru a te inscrie si plăti sunt cele clasice: declaraţia estimativă de la finante, copie CI, decizie intrare în barou toate în copie xerox.
Bafta !

PS: venit am spus si eu !
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
Cabinet de Avocatura Ispas Daniel, Avocat
Obligatiile avocatiilor sunt:
-10% lunar din venitul realizat ( nu salariu pentru ca nu suntem salarizati-suntem persoane care realizeaza venituri din activitati independente)
-cota de barou lunar,
-16% impozit pe venit,
-5,5% asigurare de sanatate care se plateste la Casa de Asigurari de Sanatate Judeteana ( a judetului respectiv);)
multumesc frumos pt raspuns..o ultima intrebare dc imi permiteti..acest 5.5% il pot plati si la un spita privat sau numai la stat?
ma gandeam ca schimb opsnajul cu o clinica privata unde am siguranta (sau ma rog..am mai multa siguranta) ca voi fi bagata in seama
simonette12 a scris:

Obligatiile avocatiilor sunt:
-10% lunar din venitul realizat ( nu salariu pentru ca nu suntem salarizati-suntem persoane care realizeaza venituri din activitati independente)
-cota de barou lunar,
-16% impozit pe venit,
-5,5% asigurare de sanatate care se plateste la Casa de Asigurari de Sanatate Judeteana ( a judetului respectiv);)

da, aveti dreptate, venit, nu salariu:)
monik a scris:

multumesc frumos pt raspuns..o ultima intrebare dc imi permiteti..acest 5.5% il pot plati si la un spita privat sau numai la stat?
ma gandeam ca schimb opsnajul cu o clinica privata unde am siguranta (sau ma rog..am mai multa siguranta) ca voi fi bagata in seama

NU. Nu este o forma de asigurare medicala ci este o contributie obligatorie la un sistem public care trebuie sa ii sustina si pe cei ce nu au obligatia de a plati CASS (copii, pensionari, detinuti, samd)

Deci....trebuie sa il platiti.

Alte discuții în legătură

Pfa... ordonanta lui boc Mihaela Elena Mihaela Elena Buna seara. Am o intrebare la care nimeni nu poate/nu stie sa-mi raspunda: si avocatii sunt inclusi in depunea pana azi (respectiv miercuri 25.08.2010) ... (vezi toată discuția)
-pfa: ele obtin 2 categorii de venituri: drepturi de autor si alte venituri. pentru alte venituri se aplica legislatia care a fost inaintea de oug 58 ContSters116443 ContSters116443 Buna ziua, In urma faimoaselor declaratii de astazi ale asa-zisilor ministri ai Muncii si Finantelor, cum ca \"PFA-urile obtin 2 categorii de venituri: ... (vezi toată discuția)