avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... o nelamurire(VA ROG NU OCOLITI!!!)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

o nelamurire(VA ROG NU OCOLITI!!!)

urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest lucru fara un prealabil acord din partea mea?
Cel mai recent răspuns: ermetic , utilizator 01:22, 11 Iulie 2010
Daca minorul va fi incredintat mamei, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a acestei hotarari poate parasi tara fara acordul dvs.
Puteti formula in cadrul actiunii de divort o cerere reconventionala prin care sa solicitati stabilirea unui program de vizita al minorului, iar in acest caz nerespectarea acestuia de catre mama va da posibilitatea formularii unei plangeri penale intemeiata pe disp.art.307 al.2 c.p.
cand dobandeste custodia totala sotia poate iesi din tare cu copilul

ii poate face pasaport ,pe baza hotararii de divort ramasa definitiva, fara a fi nevoie de acordul dumneavoastra.
Da , ii poate face pasaport.
maveryck a scris:

urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest lucru fara un prealabil acord din partea mea?


Puteti solicita instantei stabilirea unui program de vizita ... art.43 alin.3 C.fam contine o dispozitie de principiu, potrivit careia parintele caruia nu i-a fost incredintat spre crestere si educare minorul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
@maveryck
Puteti sa obtineti un program vizitare minor astfel incat, chiar daca fosta sotie paraseste cu minora tara, daca exista program incuviintat de catre instanta, aceasta (mama minorei) sa trebuiasca sa o aduca pe fetita in tara, de cate ori "trebuie"...

Legea nr. 272/004 subliniaza importanta rolului tatalui in cresterea si educarea copiilor, precizand ca "ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor" (art.31.1)

Art.9 din Conventia ONU cu privire la drepturile copiilor stabileste ca nici un copil nu trebuie sa fie separat de parintii sai impotriva vointei acestora si ca separarea trebuie sa se faca in interesul superior al copilului.

Rapirea internationala de copii este o forma extrema de nerespectare a drepturilor privind incredintarea si legaturile personale cu minorul, in urma unui divort.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului se confrunta cu un numar din ce in ce mai mare de astfel de cazuri iar/desi Art.8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, prevede dreptul reunirii parintilor cu copii separati, Romania fiind condamnata in acest sens (vezi Ignaccolo -Zenide v. Romania, 2000 - sau Monroy v. Romania si Ungaria, 2005).

Responsabilitatile parentale comune se aplica tuturor parintilor, indiferent daca sunt casatoriti sau divortati.

Jurisprudenta europeana arata ca reglementarea privind contactul cu copii, care este considerata o regula privind dreptul la vizita, trebuie sa permita o prezenta semnificativa, cantitativ si calitativ, a parintelui caruia nu i-a fost incredintat copilul, astfel incat el sa isi exercite mai departe drepturile si obligatiile fata de copil, iar copilul sa nu fie separat de nici unul dintre parinti, chiar daca locuieste doar cu unul dintre ei ( a se vedea Al doilea raport periodic al Italiei catre Comitetul pentru drepturile copilului CRC/C/70?Add.13, 12 iulie 2002).

:) Unele lucruri, incep sa se schimbe, cel putin in ceea ce priveste "interesul superior al minorilor", astfel cum v-am mentionat anterior, de aceea, consider ca ar trebui sa scapati de frica "intrebarii" puse de dvs. si sa va ganditi cum puteti media cu fosta sotie, un program de vizita "cat mai in favoarea minorei si a dvs.".

Bafta!
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iulie 2010
Iuliana Cermak, Avocat

Alte discuții în legătură

Custodia copilului minor dennisa dennisa Buna ziua, sa incep cu inceputul...traiesc in concubinaj cu sotul meu de aproximativ 3 ani,iar in urma aceatei relatii a aparut pe lume baietelul meu ... (vezi toată discuția)
Incredintarea vs stabilire domiciliu CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti? Era mai bine pe vechea lege cu incredintarea sau este mai bine asa cu stabilirea domiciliului minorului la unul din parinti conform noii legi? (vezi toată discuția)