avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de somaj?

sunt angajata pe peroada determinata pe 3 luni .beneficiez de somaj sau trebuie sa fie cartea de munca pe baza unui articol??

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:27, 10 Iulie 2010
1. La incetarea CIM pe perioada determinata (conf. art.56j din Codul muncii) puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca aveti lucrate si cotizate la somaj 12 luni in ultimele 24 de luni.
2. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator.
In pricipiu ptr a putea beneficia de somaj trebuie ca in ultimile 24 de luni sa fie achitat de catre angajator contributia pentru fondul de somaj pe 12 luni, apoi contractul de munca trebuie inchis cu art. 65 alin.1 din Codul Muncii (desfiintarea postului). Daca contractul D-voastra este pe perioada determinata, atunci cel mai probabil el va inceta in baza art.56, lit.j (la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata).
Parerea mea este ca daca indepliniti conditia referitoare la stagiul de cotizare ( sa fie 12 luni platite taxele la somaj) , sa incetati contractul inainte de expitrarea acestuia in baza art. 65 alin.1 din Codul Muncii.
donigao:
1. Raspunsul dvs. este, in principiu, corect dar sugestia dvs. il duce in eroare pe userul nostru.
2. De ce sa mearga pe ocolite cand Lagea 76/2002 ii permite sa intre in somaj dupa incetarea de drept a CIM pe perioada determinata.
3. Iata ce spun Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;

Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iulie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Romică Stoica Romică Stoica Se acorda ajutor de somj daca CIM a fost incheia pe durata determinata? (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj? mihaibatranu mihaibatranu Buna ziua, Am lucrat 32 ani intr-o mare companie si in data de 13 mai 2011 am incheiat CIM cu acordul partilor. Intrebarea este in ce conditii pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor somaj - caz particular cstmihai cstmihai Buna ziua, Am si eu o intrebare referitoare la dreptul de a primi ajutor de somaj intr-un caz particular si anume. Am lucrat timp de 3 ani intr-o companie A ... (vezi toată discuția)