avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale refuz efectuare opp vs proces initiat de actionarul ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

refuz efectuare opp vs proces initiat de actionarul minoritar

Buna seara,

Este vorba de o societate listata pe BVB. Actionarul majoritar al acestei societati trebuia sa deruleze o oferta publica de preluare obligatorie (OPP) dar nu o face. Primeste o serie de amenzi, de la C.N.V.M. (autoritatea ce reglementeaza piata de capital). Nici amenzile nu si le plateste
.
Intrebari:
1. De ce nu i se blocheaza conturile bancare, daca nu a platit acele amenzi?
2. Eu, ca actionar minoritar, pot sa ii deschid proces majoritarului, deoarece sunt direct prejudiciat? Daca ii deschid, este posibil sa "ii ridic mingea la fileu" in sensul ca el poate sa zica ca nu face acum oferta deoarece are proces pe rol cu un minoritar?
3. Amenzile pe care i le aplica C.N.V.M. presupun o anumita regularitate, adica in fiecare luna cate o amenda? Sau poate sa ii dea o amenda la nu stiu cate luni de zile?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ioni3 , utilizator 14:23, 15 Iulie 2010
ioni3 a scris:
Este vorba de o societate listata pe BVB. Actionarul majoritar al acestei societati trebuia sa deruleze o oferta publica de preluare obligatorie (OPP) dar nu o face. Primeste o serie de amenzi, de la C.N.V.M. (autoritatea ce reglementeaza piata de capital). Nici amenzile nu si le plateste.

OPP este reglementata de Legea nr. 297/2004 a pietii de capital, completata si modificata, precum si de Regulamentul CNVM nr. 1/2006, modificat si de Regulamentul CNVM nr.3/2006.
vezi si articolul de pe forum:
www.avocatnet.ro/content/art...
Studiati legislatia.
Adresativa CNVM cu o plangere in sensul celor expuse de Dvs.
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
legalmgm, utilizator
Am si uitat numarul adreselor trimise catre CNVM.
Nu e vb de studiat legislatia pe parte aceasta.
Regularitatea cu care se da amenda, este arbitrara. Si nici nu e specificata in legislatie dar se subantelege//la 15 zile daca majoritarul nu prezinta oferta, trebuie amendat. Dar el primeste amenda o data la 2-3-4 luni, fara o logica.
Iar faptul ca administratia fin/anaf din zona celui amendat, nu ii blocheaza conturile, nu tine de studiat legislatia pe parte de piata capital; la fel, nu este explicat nici cazul in care i se intenteaza proces de minoritar si ce se intampla cu oferta in sine, daca acest proces intentat poate sa constituie "motiv" de a nu face, cat timp se judeca.
Ca observatie, CNVM NU este interesat daca respectivul plateste amenda, deoarece nu CNVM este beneficiarul amenzii;in plus, anaf/admin fin trebuie sa urmareasca mai departe amenda daca este onorata iar daca nu, sa treaca la urmatorii pasi (poprire conturi bancare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

C.n.v.m. ELLABV ELLABV - Un S.A. - care nu a depus registrul actionarilor la nici o societate de tine aceste registre , a fost suspendata de la tranzactionare. Din 2006 C.N.V.M. - a ... (vezi toată discuția)
Inchidere s.a. bog.dan bog.dan Buna seara, puteti sa imi spuneti cum se poate ca o societate listata pe RASDAQ sa fie transformata in societate de tip inchis ? Care sunt criteriile pentru ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu pe piata de capital mesajprivat mesajprivat Am fost prejudiciat de catre SSIF BROKER S.A. dupa cum urmeaza: 1. In primul rand, acuz lipsa de informare. Societatea de intermediere financiara SSIF ... (vezi toată discuția)