avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA, angajat si cu carte de munca - actualmente in ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA, angajat si cu carte de munca - actualmente in concediu ingrijire copil

Buna ziua
As dori sa prezint o situatie destul de complicata, situatie in care se gaseste sotia mea. Sper sa se inteleaga ceva.
Astfel:
- din 2001 este traducator autorizat activand in tot acest interval si ca angajat cu carte de munca, norma intreaga etc. Din necunoastere, nu a platit niciodata pana anul acesta contributiile FNUASS corespunzatoare activitatii de PFA. Tot din necunoastere din 2001 pana prin 2007 nu depusese la circa financiara declaratiile de venit anticipat ci doar pe cele de venit realizat pentru care a primit decizii de impunere, la pachet ptr toti anii, abia prin 2007!!
- in 2009: pana in martie a figurat ca angajata cu norma intreaga (cu concediile de rigoare: prenatal si postnatal) apoi de prin aprilie, a intrat in CIC. La momentul respectiv a depus un "Memoriu justificativ" in care "anunta" ca va intra in respectivul concediu.
- in lunile ian-feb 2009 a avut venituri pe PFA; a depus initial o declaratie de venit anticipat apoi pe cea de venit realizat. De atunci nu a mai realizat nici un fel de venit.
- ptr 2010 a depus declaratie de venit anticipat cu suma de 100 lei, la sfatul inspectoarei de la adm financiara (ptr a nu complica lucrurile cu suspendarea activitatii etc)
- prin primavara am mers sa reglam situatia cu contributiile FNUASS; a fost un cosmar si un du-te vin-o ptr tot felul de hartii ptr ca cei de acolo nu "puteau" sa calculeze fara sa aibe deciziile de impunere ptr veniturile anticipate. Pana la urma au calculat ei cumva (considerand ca estimat realizatul din anul anterior ), oricum suma platita a fost destul de mare.
- zilele acestea am mers sa termin cu 2009 (avand decizia pe realizat) - pentru cine nu stie sediul din militari s-a mutat in Vasile Lascar 27 - si am platit raportat la venitul minim pe economie !! (venitul realizat pe 2009 era undeva la 2000ron ei au calculat la 7200ron)
Intrebarile ar fi:
- din punctul de vedere al CAS nu conteaza ca persoana se afla in concediu de ingrijire copil? noi le-am comunicat acest lucru (nu mai tin minte daca le-am dat copie dupa acel memoriu justificativ dar intr-una din dispozitiile lor de incasare apare o observatie "din april2009 CI copil-prezent") mi se pare ciudat ca cineva sa fie pus sa plateasca contributii pentru perioada in care se afla in CIC (evident, nimeni nu intra in CIC de la la 1 ianuarie astfel ca dpdv fiscal in anul respectiv persoana poate avea activitate/venit dar totusi nu poate fi pus sa plateasca ptr tot restul anului; e putin cam aberant ca pe o parte sa iei bani si pe alta sa torni cam in aceeasi galeata)
- e vreo problema faptul ca ptr 2010 a declarat un venit anticipat? stiu ca persoanele aflate in CIC nu au voie sa obtina nici un fel de venit dar la urma urmei ea si-ar putea relua activitatea in aceasta toamna astfel ca ptr anul fiscal 2010 (care incepe la 1 ian si se termina la 31 dec indiferent cand ti-ai inceput/terminat activitatea) ar putea realiza venit.Banuiesc ca si ptr 2010 tot la salariul minim vom fi pusi sa platim.

multumesc ptr rabdare
Cel mai recent răspuns: vlucian , utilizator 16:34, 13 Septembrie 2010
Nici o parere?
Situatia s-a complicat acum mai tare cu OUG 58... Nu ma ajuta nimeni va rog?
Inca nu am depus dosarul respectiv si nici nu mi-e clar daca trebuie depus in situatia descrisa. Ma ajuta cineva ? multumesc
Nu cred ca este o problema faptul ca ati declarat un venit estimativ atata timp cat platiti suma corespunzatoare pentru impozitul anticipat. Problema ar fi, cred, doar daca sotia ar presta o activitate, ar incheia un contract ... in perioada in care se afla in CIC, pentru ca legea nu ii permite asta.
De asemenea, aveti si posibilitatea depunerii unei declaratii rectificative cu venit 0.

Multumesc foarte frumos ptr raspuns. Sotia nu a prestat absolut nici o activitate pe perioada CIC suntem in regula aici. O sa incerc sa depun o rectificativa cu 0 (sper sa-mi accepte la circa financiara).
Dpdv al ordonantei 58, trebuie sa depunem dosarul respectiv?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie cic: angajat si pfa oanaj oanaj Buna ziua! a deranjez cu o intrebare legata de calculul indemnizatiei CIC: am venituri realizate din: - loc de baza de munca (8 ore, neintrerupt de ... (vezi toată discuția)
Declaratii fiscale daniela85 daniela85 in calitate de angajator vb...am primit o notificare de la Ministerul Finantelor Publice precum ca declaratia 100 - impozit 416 Cas accidente munca nu a fost ... (vezi toată discuția)
Declaratie concedii si indemnizatii andaanton andaanton Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta: In ultimele 2 luni ale anului 2008 au existat concedii de maternitate, avand in final de ... (vezi toată discuția)