avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de uzufruct viager

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema!

Suntem la parinti trei frati! Eu cu inca un frate am incheiat cu parintii mei contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager, fara clauza de intretinere! Celalalt frate nu a intrat la acest contract din dorinta parintilor mei! Tatal meu intre timp a murit!
Eu, sotul, copilul meu si cu sotia lui ne-am mutat in aceea casa, pentru ca mama mea mi-a cerut sa vin sa stau cu ea, sa o ajut! Toate bune si frumoase, cu exceptia faptului ca mama mea, de la un timp ne face viata amara!
Vrea sa ne evacueze, cu toate ca am investit acolo! A pus lacate la 2 usi sa nu mai intram in camerele acelea, ne pune restrictii unde sa cultivam sau sa crestem animalele, practic suntem la cheremul ei!
In tot demersul ei este sustinuta de fratele dezmostenit, care pana mai ieri o batea, acum e prieten cu ea! Acest frate intra sfidator in curte, lasa portile deschise, in situatia in care noi avem pasari in curte, el a tras zavor pe usi, el scoate dusumelele dintr-o camera, la cererea mamei mele! Acest frate ne injura in ograda noastra, sare la bataie, pe pretextul ca vine la mama lui!
O alta problema: aceasta casa a fost inundata, primaria a dat ajutoare mamei mele pentru a o reface, doar ca ea, fara stirea noastra a vandut ajutoarele, nu a consolidat casa, care si-a pierdut din valoare! Noi nu locuiam acolo pe vremea aceea!
Fratele cu care am facut actul a primit de la noi o suma de bani pentru partea lui de casa si a zis ca ne lasa pe noi in casa!

Intrebarile mele sunt:

1. Ce putem face ca sa nu mai fim deranjati de fratele dezmostenit?
Avem dreptul sa-i interzicem intrarea in curte, sub pretextul ca vine la maica-sa?

2. Are mama mea dreptul sa ne interzica atatea (unde sa cultivam in gradina, in ce camera sa locuim, unde sa crestem animalele), are dreptul sa puna lacate pe usi?

3. Ce drepturi ii revin mamei mele in conditiile in care a vandut materialele pentru casa si casa a lasat-o in paragina?

4. In conditiile in care celuilalt frate i-am platit o suma de bani pe partea lui, ce drepturi mai are acesta asupra casei?

5. Contractul a fost incheiat pe cand traia si tatal meu, in conditiile acestea poate mama mea sa rezilieze contractul? Fratele dezmostenit poate contesta actul, acum cand se intelege bine cu mama mea?

6. Avea dreptul mama mea sa primeasca ajutoarele de la stat si sa faca ce vrea cu ele?

Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri pentru ca situatia a devenit insuportabila!
Va multumesc anticipat!

PS. Nu am incheiat nici un act legal cu fratele caruia i-am dat bani, stiam ca pana nu moare mama mea, el nu poate vinde partea lui!
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2010
ancanet, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 01:09, 29 Iulie 2010
Dvs. aveti nuda proprietate, mama are uzufructul.
Ea are dreptul sa locuiasca acolo, sa inchiriere, sa puna lacate, sa faca ce doreste. Dvs. sunteti proprietar, trebuie sa platiti impozite etc. Nu aveti insa dreptul sa locuiti acolo, decat cu acordul uzufructuarului.

1. nu puteti sa ii interziceti fratelui sa vina, doar uzufructuarul poate;
2. mama are dreptul sa va limiteze folosinta;
3. nu poate lasa bunul sa decada, sa fie in paragina. Pt asta puteti sa intentati actiune in justitie sa o decadeti din dreptul de uzufruct, pt abuz de drept. Interesati-va la un avocat.
4. n-ati facut nici un act, oricum nu ar fi fost valabil ( pactele asupra unei mosteniri nedeschise, viitoare, sunt interzise de lege). I-ati dati banii degeaba;
5. uzufructuarul nu poate solicita rezolutiunea contratului. Fratele "dezmostenit" impreuna cu cel platit moca pot, dupa decesul tatalui ( nu au facut-o inca) si al mamei, sa intenteze actiune in simulatie ( precum ca de fapt, contractul de vanzare-cumparare a fost o donatie simulata si sa solicite reductiunea liberalitatilor excesive, se anuleaza contractul si ei culeg rezerva succesorala - suna complicat, dar e posibil);
6. de ce nu ati mers la primarie sa va inregistrati contractul de vanzare-cumparare? mama nu avea dreptul sa primeasca ajutoarele, dvs. aveati, dar va banuiesc ca nu figurati pe rolul fiscal. Mergeti de urgenta!

Sanatate!
1.Initial mama mea ne-a dat acordul verbal sa locuim acolo, acum vrea sa ne evacueze! Daca a murit tatal meu ea are drept de uzufruct pe toata proprietatea? Ne poate evacua?

2.In contract scrie ca vanzarea s-a facut pe un pret de 5 mil, pret real la vremea aceea, pot fratii ataca actul prin prisma donatiei?

Actul de vanzare este inregistrat la primarie, noi platim impozit, dar materialele le-a vandut mama mea si cu fratele platit moca care si-a oprit termopanele pe care le-a pus la casa lui nicidecum la casa mamei mele!
Mama mea nici lumina nu o plateste, noi o platim!

3.Sunt sanse reale sa castigam procesul de decadere din drept de uzufruct pe care dorim sa-l intentam mamei pe motiv ca a lasat casa in paragina (din cauza ca nu a folosit materialele de la stat pentru casa), in situatia in care noi trebuia sa luam acele materiale pentru casa? Asta nu inseamna furt?

4.Putem sa-i intentam proces fratelui meu pentru ca si-a pus materialele din ajutoare la casa lui si nu la casa noastra, practic a furat si el?

5.Putem sa-i facem reclamatie la politie pentru deranj si injurii fratelui certaret, daca noi nu avem dreptul de a locui decat cu acordul mamei mele, iar mama mea a fost de acord verbal si acum nu mai este? Dar reclamatie pentru calomnie? Sau nu avem ce face?


Multumes pentru raspunsul prompt si mii de scuze pentru insistenta, dar vreau sa-mi dau cat de cat seama cam in ce situati ne aflam!

Multumesc pentru raspunsul promt!
In cazul acestui dezmembramant al dreptului de proprietate, aceasta e golita de atributul de posesie si de cel de folosinta, nudul proprietar avand doar dreptul de dispozitie juridica.
Dumneavoastra puteti exercita dreptul de dispozitie materiala si cel de dispozitie juridica( in sensul ca bunul poate fi instrainat, si , totodata , imbunatatit, desigur, cu respectarea drepului real principal derivat, cel de uzufruct ).
Mama dumneavoastra, insa , conform unei detentii precare, poate folosi si poseda acest bun .

Dreptul de uzufruct poate fi inchiriat catre terte persoane.Nu poate fi , insa, cesibil.Beneficiul acestuia poate fi transmis .

Contractul de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager poate fi desfiintat, mostenitorii rezervatari adresandu-se , in termen de 3 ani de la moartea autorului lor, instantei de judecata, in vederea reintregirii rezervei succesorala, in consideratia unei donatii deghizate.




1. va poate evacua, dar doar in urma obtinerii unei hotarari jud. def. si irevoc. de evacuare, atentie! nu plecati amiabil ca nu sunteti obligati;
2. daca a fost pret real, sincer si serios si a fost si platit, nu aveti de ce sa a faceti griji pt actiune in simulatie, nu au sanse;
Dvs. platiti lumina pt ca locuiti acolo, normal daca nu locuiati acolo trebuie ca uzufructuarul sa isi plateasca cheltuielile lunare.
3. aveti sanse pt actiunea in constatarea abuzului de drept. Contactati un avocat.
Constituie proba si ca a instrainat materialele pt reabilitarea imobilului. Puteti sa ii faceti plangere penala pt furt, sau cel putin abuz de incredere. Dar totusi e mama dvs.
4. la fel, plangere penala si sa va constituiti parte civila pt recuperarea prejudiciului. Dar totusi e fratele dvs.
5. nu puteti sa ii faceti plangere pt deranj, eventual pt calomnie si insulta, dar aceste infractiuni ba sunt in Codul penal, ba nu, si procurorii dau de obicei NUP ( neinceperea urmaririi penale) si nu prea sunt sanse ca va fi pedepsit, nici macar cu o amenda.

Foarte bine ca v-ati inregistrat contractul la primarie, oricum nu mama trebuia sa beneficieze de ajutoare, dar macar daca le folosea la casa...
Faptul ca tatal a decedat si dreptul de uzufruct a incetat in cazul lui, nu inseamna ca pt partea lui v-ati consolidat dreptul de proprietate. Uzufructul nu e divizibil. Va veti consolida dreptul de proprietate dupa decesul mamei, sau dupa constatarea abuzului de drept.

Personal, va recomand sa incepeti actiunea, si apoi sa va exercitati dreptul de proprietar deplin ( sa scoateti lacatele, sa va hotarati daca ii mai permiteti mamei sa locuiasca acolo, sa nu ii permiteti fratelui sa vina etc.)
Succes!
Multumesc pentru recomandarea finala, chiar nu stiam ce sa fac!
Aveti mare dreptate ca este mama mea, pe care am ajutat-o cum am putut, dar nu avem ce face! Ea vrea sa plecam, iar noi nu avem unde sa ne ducem, am vandut tot ca sa ne mutam in casa aceea! Fratele meu platit moca, o da pe ocolite acum si baga intrigi; practic datorita increderii, bunului simt si omeniei am fost luati de prosti! Acum suntem presati din toate partile!
Deci nu ne poate evacua, decat cu hotarare, chiar daca si-a dat doar verbal, nu printr-un act, acordul ca noi sa locuim in casa aceea!
Macar acesta e un lucru bun!


Multumesc mult pentru toate raspunsurile primite pe acest forum!
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2010
ancanet, utilizator

Alte discuții în legătură

Evacuare concubinul mamei cocomir cocomir Va rog cu ceva sugestii si cum ar trebui sa procedez. Sunt propietarul unui imobil dobandit prin contract de vanzare cumparare in anul 2000. In anul 2002 am ... (vezi toată discuția)
Uzufructul viager andu1982 andu1982 buna ziua am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate am achizitionat un apartament si am instituit un drept de ... (vezi toată discuția)