avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract de vânzare - cumpărare nuda proprietate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract de vânzare - cumpărare nuda proprietate și uzufruct viager de către doi promitenți-cumpărători. Ce drepturi au cei doi dacă nu colaborează pentru obținerea unei hotărâri care să țină loc de contract?

Buna ziua.
Avem urmatoarea problema:
In 2011 mama mea, dupa ce a vandut apartamentul ei, a cumparat ( de fapt are doar un precontract de vanzare-cumparare , la ora actuala avand deschis un proces pentru obtinerea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare) o garsoniera de la un dezvoltator imobiliar, pe acest act figurand fratele meu ca si promitent cumparator, beneficiar a nudei proprietati si mama mea, ca si promitenta cumparatoare, beneficiara a dreptului de uzufruct viager.
Daca ea a putut deschide actiune pentru obtinerea acelui act de vanzare-cumparare, fara fratele meu (pe el nu il intereseaza sa mearga in acest proces, nu a platit taxa de timbru), ea are dreptul la jumatate din garsoniera ca si copropietar sau e doar beneficiara a dreptului de uzufruct viager? Ea mi-ar putea ceda mie dreptul de uzufruct viager?
Ar vrea sa schimbe yala dar ii e frica ca fratele meu ii va sparge usa. Are dreptul fratele meu sa intre in casa fara acordul si in lipsa ei?
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 25 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:59, 29 Ianuarie 2018
Mama nu are drept de proprietate,dreptul de proprietate(nuda proprietate) este al fratelui dvs.mama are doar uzufruct viager( folosinta exclusiva a imobilului si dreptul de a culege fructele).In absenta unei prevederi contrare uzufructuarul(mama dvs.) poate ceda dreptul sau unei alte persoane fara acordul nudului proprietar,dispozitiile in materie de carte funciara fiind aplicabile.[Art.714(1) NCPC]
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
DAN POPESCU, Avocat
Va multumesc pentru raspuns. Acum insa revin cu intrebarea: daca ea este doar beneficiara a dreptului de uzufruct viager de ce a putut deschide singura proces pentru obtinerea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare? Ea imi spune ca avocatul ei i-a zis ca dupa ce se va incheia procesul si va obtine acest act sa deschida un alt proces impotriva fratelui meu in care sa ii ceara jumate din costul apartamentului si sa arate in instanta cu acte ca banii au provenit din vanzarea apartamentului ei. Pai daca e doar cu dreptul de uzufruct viager cum ar putea deschide acest proces impotriva fratelui meu?
Fratele meu mai are dreptul sa intre in casa fara acordul ei? Daca schimba yala, el vine si sparge usa, ea ce face mai departe? Va chema politia si...?
Buna seara. Sunt oare prea complicate intrebarile mele pentru a primi raspuns? Sau cer cumva prea mult?
In afara ca mi s-a modificat titlul initial nu mai e nimic altceva. Doar vizualizari si atat.
Ultima modificare: Duminică, 28 Ianuarie 2018
cristian1208, utilizator
Pai, ati scris mai sus ca aveti avocat (ganditi-va si dvs)!

Trebuie citit actul de promisiune bilaterala ca sa ne dam cu parerea privitor la calitatea procesuala a mamei in procesul respectiv.
Fratele dvs nu are dreptul sa intre in casa fara acordul mamei, iar daca o va face (si cu atat mai mult daca va sparge usa), atunci mama poate depune plangere pentru violare de domiciliu, art.224 cod penal.
Da, am scris ca mama are avocat nu eu. Eu intrebam pentru mine fiindca nu as vrea sa il intreb pe avocatul ei, deocamdata.
Am zis clar la inceput: fratele apare ca promitent cumparator cu nuda proprietate si ea ca promitenta cumparatoare cu uzufruct viager. Ei, pentru cuvantul asta "promitenta cumparatoare" ma tot intreaba daca are drept de proprietate sau nu si de ce a putut deschide proces pentru obtinerea actului autentic, fiindca banii au fost ai ei. Ii e frica ca daca va schimba incuietoarea fratele meu va merge sa rezilieze contractul de gaze si lumina si va face casa de nelocuit. Are dreptul sa faca asta? Am si intrebat in ultima postare daca il poate da in judecata sau nu. La aceste intrebari mai complicate as fi avut nevoie de raspuns. La celelalte m-am tot documentat printre raspunsurile date pe acest forum.
Ultima modificare: Luni, 29 Ianuarie 2018
cristian1208, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzare masa succesorala? Al3xx3 Al3xx3 Buna ziua.As vrea sa va prezint o situatie cu care ma confrunt...in urma cu 5 ani am cumparat de la mama o garsoniera,ea detinand 2 identice.Am facut un ... (vezi toată discuția)
Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)
Nuda proprietate, uzufruct viager - obligatia notarului de a explica termenii juridici Alex31Mihai Alex31Mihai Buna ziua...ma confrunt cu o problema, si nestiind i-mi este destul de greu sa gasesc solutii. Acum 4 ani am cumparat un apartament...am fost la notariat si ... (vezi toată discuția)