avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen solicitare ajutor pentru nasterea unui copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen solicitare ajutor pentru nasterea unui copil

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o informatie foarte importanta pentru mine.Sotia mea a nascut in luna martie 2010.Inainte de nastere a lucrat ca si PFA.Din cauza unor probleme,am reusit sa suspendam PFA-ul abia de curand(luna iunie).Activitate a avut pana in luna februarie.Din martie 2010 nu are nici un venit.Deci cand s-a nascut copilul, ea nu avea venituri,de aceea doresc sa fac eu(sotul)cerere pt acordarea unui salariu net pe unitate.Va rog sa imi spuneti care este termenul in care pot solicita acest drept de la locul meu de munca.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:42, 26 Ianuarie 2012
Fiind un drept acordat de CCM se poate solicita in termenul de prescriptie de 6 luni de la nasterea copilului, conform art.283(1), lit.e) din Codul muncii.
Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 stipuleaza :
Art. 51. – In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
............
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.
Em am nascut in 2009, august si abia acum am aflat despre acest drept: un salariu mediu pe unitate. De ce nu se aplica lit. c) - termen de 3 ani? Din cate am inteles acest drept e un drept salarial care apare pe statul de plata, si se ia in calcul la valorea indemnizatiei de crestere a copilului.
Daca Contractul Colectiv de Munca la Nivel National este suspendat sau nu este in vigoare atunci se mai aplica retroactiv aceste drepturi sau seful poate invoca faptul ca nu mai este in vigoare si atunci nu mai ai dreptul?

Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.

Ajutorul de nastere nu este un drept salarial si prin urmare nu este incident termenul de 3 ani.

Termenul de 6 luni incepe sa curga de la data nasterii copilului .... dvs puteti solicita, dar in cazul refuzului angajatorului o eventuala actiune in instanta va fi respinsa ca fiind prescrisa.

De acest ajutor puteti beneficia numai daca acordarea acestuia este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu-bonus la nastere anca_2007 anca_2007 Buna, am aflat de curand de salariul-bonus la care au dreptul noile mamici, conform contractului colectiv de munca. Numai ca: am nascut in urma cu aproape 2 ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor pentru nastere copil lauraadriana lauraadriana Conf. art.51 lit.c din Contractul Colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 angajatorii au obligatia de a acorda salariatilor ajutoarele ... (vezi toată discuția)
Salariu suplimentar pt nasetre elenabad elenabad buna ziua va rog daca ma puteti ajuta intr-o problema pe care as vrea sa o stapanesc bine inainte de a ma adresa angajatorului in cat timp se prescrie ... (vezi toată discuția)