avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... reziliere contract telefonie mobila
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

reziliere contract telefonie mobila

buna ziua,

as dori sa stiu daca in baza legii 161/2010 pot rezilia contractul cu operatorul cosmote. contractul a fost incheiat pe o perioada de 2 ani in octombrie 2009.
am vorbit cu un operator cosmote si taxa de reziliere anticipata e de 800 ron, cat despre aceasta lege a facut referire la urmatorul text: "Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale." si ca sa ma adresez in instanta daca vreau rezilierea. as dori sa stiu daca instanta e unica solutie sau operatorii incearca sa intimideze consumatorii, si daca legea 161 ii obliga de fapt renuntarea la taxa de reziliere anticipata.


va multumesc
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 18:16, 2 August 2010
Din text rezulta ca "justa despagubire" nu va fi afectata de denuntarea unilaterala. Cu alte cuvinte, daca intervine denuntarea unilaterala a contractului societatea respectiva poate sa va solicite despagubiri pentru incalcarea contractului sau nerespectarea clauzelor contractuale, in speta va ramane de platit cei 800 roni cu titlu de despagubire.
Daca si in contractul pe care il aveti incheiat cu firma, se regasesc aceleasi conditii asa o fi.... dar, cititi cu atentie clauzele contractuale, pentru ca sunt obligati ca si in situatia in care,, renuntati dvs la contract inainte de termenul prevazut... sa respecte ce este mentionat in respectivul contract , cu privire la o asemenea situatie
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2010
ContSters122901, utilizator
Conform Legii nr. 161/2010, este abuziva clauza contractuala conform careia consumatorii trebuie sa plateasca o taxa de reziliere a contractului de prestari servicii, in suma fixa, in situatia cererii de reziliere inainte de expirarea perioadei minime contractuale.
Prestatorul de servicii poate insa demonstra ca suma fixa mentionata in contract acopera doar costurile beneficiilor acordate consumatorului.
Va puteti adresa Comisariatului pt Protectia Consumatorului din judetul dumneavoastra. Posibilitatile lor de a actiona in astfel de cazuri sunt limitate insa;
astfel, in ipoteza in care prestatorul nu demonstreaza ca taxa ceruta acopera doar costurile beneficiilor, comisarii vor incheia un proces-verbal de constatare in care precizeaza ca exista indicii privind existenta unei clauze abuzive. Acest act se trimite la judecatorie, care eventual, poate sa constate clauza abuziva, sau dimpotriva. Procesul va dura in jur de 1 an.
Cred ca s-a dat prea multa importanta acestui act normativ si nu s-a explicat indeajuns eficienta acestuia.
Actiunea in constatare a clauzei abuzive, o puteti formula si in nume propriu (in temeiul Legii nr. 193/2000), in situatia in care nu doriti ca va adresati protectiei consumatorilor.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
raduallan, utilizator
radusava a scris:

Din text rezulta ca "justa despagubire" nu va fi afectata de denuntarea unilaterala. Cu alte cuvinte, daca intervine denuntarea unilaterala a contractului societatea respectiva poate sa va solicite despagubiri pentru incalcarea contractului sau nerespectarea clauzelor contractuale

Domnule avocat,in contract este stipulata o suma fixa,aceea este singura clauza contractuala si singura suma pe care operatorii o pot cere. Legea 161/2010 a anulat plata unei sume fixe. Operatorii insa cer clientilor altceva: "ne platiti despagubire"! Practic justa despagubire devine noua clauza,dar de care clientul nu a luat cunostinta si de care nu a fost instiintat. In contract (care este semnat de catre ambele parti) scrie negru pe alb ca operatorul este obligat sa anunte modificarea oricarei clauze cu cel putin 30 de zile inainte. Daca respectivul client,cand i se va pretinde acea suma pentru lunile ramasa,va intreba "de cand e clauza asta?" ce raspuns legal vor putea da operatorii? Ca sa nu mai spun ca acea despagubire trebuie sa fie justa,adica dovedita prin acte. Ceea ce le e cam greu sa o faca.
corect dvs aveti dreptate.insa chiar daca ii dati in judecata tot va trebui sa platiti acei 800 de lei..

Alte discuții în legătură

Reziliere contract telefonie,internet corinapro corinapro Buna ziua!Am un abonament de telefonie+internet la zapp si am sunat azi sa reziliez contractul si mi-au raspuns ca trebuie sa platesc 150 euro taxa deoarece ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive in contract abonament telefonie ContSters159316 ContSters159316 [b] stimati colegi, am urmatoarea situatie :\ persoana juridica are contract abonament cu firma de telefonie pentru un nr de 100 numere si dorim ... (vezi toată discuția)
Sticeva de noul proiect de lege prin care s-a scos taxa de reziliere inainte de terminarea unui contract daca a fost publicat in monitorul oficial?? ANNA DOBRESCU ANNA DOBRESCU Proiectul de Lege pentru modificarea art.84 din Legea nr.296/2004 privind Codul consumului şi a Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele ... (vezi toată discuția)