avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara pe durata vacantei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara pe durata vacantei

buna ziua!as avea o intrebare am implinit 18 ani si acum sunt studenta(la o forma de invatamant de stat)tatal meu nu este de acord sa-mi acorde pensie alimentara pe durata vacantei!este legal?va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 13:31, 2 August 2010
va trebui sa va actionati in judecata tatal pt plata pensiei alimentare acordata dupa implinirea varstei de 18 ani, intrucat urmati cursurile unei institutii de invatamant superior la zi. pensia se va plati de la data introducerii cererii
daca deja aveti stabilita o pensie prin hotarare judecatoreasca, tatal va trebui sa respecte aceasta hotarare. pensia se plateste si pe perioada vacantei, ghinion pt tatal dvs ca "mancati" si in vacanta
Daca esti majora trebuie sa descizi actiune impotriva tatalui tau in care sa ceri pensie de itretinere. Pensia de intretinere pana la virsta de 26 de ani se acorda si in vacante, cu conditia sa continui studiile. Din cate stiu actiunea este fara timbru. In cerere chear poti specifica, sa se judece in lipsa ta. La dosar poti sa depui si un inscris (unde sa scrii conditiile tale, cam ce ai vrea sa spui instantei in sedinta publica), daca este cazul.
Avand in vedere ca sunteti majora dar aflata in continuarea studiilor, va trebui sa formulati o actiune de stabilire pensie in functie fie de venitul realizat de catre tatal dvs. ( daca tatal lucreaza cu forme legale) fie la venitul minim pe economie.
In cadrul actiunii este necesar sa faceti dovada cu o adeverinta eliberata de catre facultatea respectiva.
Plata pensiei de intretinere are un caracter continu si nu este afectata de vacantele dvs., desigur neputand fi platita mai tarziu de 26 de ani.
Pentru neplata cu rea- credinta a acesteia timp de 2 luni consecutiv puteti formula plangere impotriva avestuia pentru savarsirea infractiunii prev. de art.305 al.lit.c) c.pen., bineinteles daca aveti o hotararea definitiva si irevocabila prin care s-a stabilit obligatia de plata a acesteia.
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
tatal dvs e obligat sa va plateasca pensia atata timp cat urmati cursurile unei facultati curs zi. perioada vacantei nu il degreveaza pe tatal dvs de obligatia achitarii pensiei.va sugerez sa il dati in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara baiatul meu cel mare a implinit 19 ani (la ... Mamicaingrijorata Mamicaingrijorata Pensie alimentara Baiatul meu cel mare a implinit 19 ani (la 18 ani era in clasa a XII-a). Peste cateva zile, urmeaza sa plece la studii in Olanda ... (vezi toată discuția)
Student, cer sfat despre pensie alimentara ferdis ferdis Buna, sunt nou aici si recunosc ca am intrat doar pentru o problema. Sunt student, anul 2, si am o problema. Parintii mei sunt despartiti si tata mi-a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Larisa adela Vasile Larisa adela Vasile am18 ani si sunt in clasa a12a si as vrea s stiu daca mai primesc pensie alimentara dupa terminarea liceului? (vezi toată discuția)