avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Cand si cum retineti impozitul pentru tichetele de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Cand si cum retineti impozitul pentru tichetele de masa?

Buna ziua,

In privinta impozitului nou introdus pentru tichetele de masa, m-am lovit si eu de o problema acuta:
Situatia: unitatea acorda bonuri de masa retroactiv, adica in luna august pentru zilele lucrate in iulie.
Salariul se plateste odata pe luna, in prima jumatate a lunii in curs pentru luna trecuta.

La care salariu (aferent carei luni) trebuie firma sa retina si sa vireze impozitul pentru tichetele de masa in aceasta situatie?

Normele de aplicare prevad:
12. valoarea tichetelor de masa (...) luate in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite."

Deci, cand retin impozit: in luna pentru care se acorda tichetele, sau o luna mai tarziu, cand se inmaneaza salariatilor?

Voi cum procedati?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:01, 9 August 2010
Buna ziua ,
Cred ca este fara sens prevederea din hg 791 .
Ce se intampla in cazul unui salariat care incepand cu data de 01.08 sa zicem , pleaca de la societate ?
Va lua tichete in august , dar el nu va mai fi platit pentru luna august .
Se face stat doar pentru tichete ?
Cum se completeaza declaratia 100 daca ar fi cum spune in hg 791?
In plus, cheltuiala cu tichetele este aferenta lunii iulie, nu aferenta lunii august, luna in care au fost distribuite .
Eu am impozitat tichetele lunii iulie impreuna cu drepturile lunii iulie.
Absolut corect, d-na Staicu - n-am avut niciun dubiu ca legea e absurda paana in panzele albe...


Dar
Magda Staicu a scris:

Eu am impozitat tichetele lunii iulie impreuna cu drepturile lunii iulie.

asta nu merge la noi in firma pentru ca noi dam tichetele aferente lui iulie abia in august (stiu ca legea tichetelor zice ca se acorda anticipat, dar noi acordam retroactiv - de altfel legea tichetelor nu prevede sanctiuni daca facem asa).
In plus, eu nu stiu decat la sfarsitul lui iulie cate tichete voi acorda legal (acordarea facandu-se in august) pentru zilele lucrate din iulie...
Uff, nu mai inteleg nimic...

Alte pareri mai sunt??
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
smeagull, utilizator
Si noi acordam tichetele lunii iulie in august ( de cand cu impozitarea nu le mai acordam decat dupa ce avem pontajele ) si am introdus impozitul pt. tichetele din iulie in salariile lunii iulie pe care le acordam in luna august . Deci si salariile pe iulie si tichetele pe iulie tot in august le acordam , asa ca impozitul l-am inclus in salariile lunii iulie .
D-na zzenovia, spuneti-mi, va rog, daca introducerea "brutului impozabil din tichete de masa" in stat afecteaza sau nu deducerea personala?!
Eu interpretez asa:
Tichetele pe iunie se primesc de catre salariat in iulie, deci conform HG se impoziteaza in luna in care sunt primite (iulie).
Cum plata salariului din iulie - deci si a impozitelor aferente - se face in august, atunci la plata din august voi retine impozit pentru bonurile aferente zilelor din iunie.

O fi bine? O fi rau?

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa bonaparte bonaparte de ce bonurile de masa se retin din salariu angajatului ? eu stiu ca angajatul plateste doar impozitul pe bonuri , nu ca le plateste integral salariatul . e ... (vezi toată discuția)
Impozit tichete masa mnd mnd Buna ziua, Daca poate cineva sa ma elucideze in legatura cu impozitul pentru tichetele de masa. In OUG 58/2010, art. 4, lit. b) spune ca: \"se abroga ... (vezi toată discuția)
Bonuri masa Bogdansandun Bogdansandun Este corect din salariul minim pe economie de 975 dupa ce se scad taxele si impozitele sa se scada din net bonurile de masa. Si aceste bonuri sa fie ... (vezi toată discuția)