avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... impozit tichete masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

impozit tichete masa

Buna ziua,
Daca poate cineva sa ma elucideze in legatura cu impozitul pentru tichetele de masa. In OUG 58/2010, art. 4, lit. b) spune ca: "se abroga prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii stabilite potrivit art. 8 din L142/1998" si ca "prevederile privind scutirea de la plata contributiilor sociale obligatorii stabilite potrivit art.8 din legea 142/1998, cu modificarile si completarile ulterioare raman valabile" iar aceste prevederi sunt "sumele prevazute la alin (1) nu se iau in calcul nici pentru angajator, nici pentru angajat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial". De la firma de tichete de masa cu care angajatorul meu colaboreaza am primit un mail in care spune ca: "doar angajatul este cel care va trebui sa plateasca impozit la valoarea tichetelor de masa primite. Acest impozit este de 16%.
Compania dvs. beneficiaza in continuare de aceleasi avantaje fiscale ca si pana acum:
- tichetele de masa Gusto Pass raman 100% deductibile
- cheltuielile cu tichetele de masa raman la acelasi nivel
- compania nu trebuie sa plateasca in numele sau nici un impozit suplimentar
Angajatul-beneficiar al tichetelor de masa:
- continua sa primeasca tichete de masa in aceeasi suma ca si pana acum
- plateste impozit 16%."
Sunt putin in ceata pentru ca nu inteleg cum se va vira impozitul si cum au ajuns cei de la firma de tichete ca DOAR ANGAJATUL plateste impozit, daca se poate sa ma lumineze si pe mine cineva.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 12:35, 30 Iunie 2010
OUG 58/2010 a modificat art.55 alin(4) litera (b) si astfel tichetele de masa au devenit impozabile . Din cele prezentate si de dvs. rezulta ca angajatul va suporta impozitul pe tichetele de masa (16% din valoarea acestora) , dar numai impozitul pentru ca celelalte contributii nu se platesc nici de angajat nici de angajator . Probabil ca valoarea tichetelor de masa aferente lunii iulie va fi introdusa pentru fiecare salariat langa venitul net , se va cumula si se va impozita , pentru ca sigur trebuie cuprinse si in fisele fiscale ( atat valoarea tichetelor cat si valoarea impozitului retinut pentru ele) . Oricum se spune ca se vor emite in termen de 30 de zile norme metodologice ...
si daca se cumuleaza cu venitul net asta nu inseamna ca acesta va fi supus impozitului de doua ori, o data cand se retin toate contributiile si o data cand se aplica din noua cota de 16%? cred ca te-ai grabit cu raspunsul.
multumesc oricum!
pt mnd este corect ce spune, poate s-a grabit cu raspunsul din cauza ca nu au aparut normele de aplicare, dar in baza OUG 58/2010 asa este, la venitul net din salarii se adauga si suma aferenta tichetelor de masa pt a putea fi impozitata.
Impozitul afecteaza doar salariatul nu si angajatorul.
Nu confundati venitul net cu venitul brut realizat
Ultima modificare: Marți, 29 Iunie 2010
titiana, utilizator
Zzenovia a vrut sa spuna ca din salariul brut retii ce trebuie retinut si iti rezulta baza de calcul, la care tu trebuie sa aplici 16% cota de impozit pe venitul din salariu. Acum cu impozitarea tichetelor, adaugi in baza de calcul valoarea tichetelor si aplici cei 16%

Nu inteleg cum aplici un impozit pe o suma concretizata in bonuri de masa..daca introduci contravaloarea tichetelor de masa in masa salariala si o impozitezi care mai e rostul tichetelor ?Si daca totusi la salariu mai faci o retinere de 16% care reprezinta cv impozitului pe tichete, incalci legea care nu iti permite sa faci retineri salariale..
Si daca retii din bonurile salariatului tichete de masa corespunzator impozitului, statul cum il platesti?II dai tichete de masa? :)))
E bine ca s-au gandit sa puna in vigoare legea cu 2 zile inainte ca angajatorul sa imparta tichetele pentru luna urmatoare.Ne-au ajutat enorm..In asteptarea normelor metologice, sa ne traiasca guvernantii!

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa-tichete-impozit-alte drepturi ContSters109653 ContSters109653 Cum se vor impozita bonurile de masa Culegere Completa de Formulare si Declaratii Fiscale 160 de formulare, declaratii si documente necesare in ... (vezi toată discuția)
Deducere tichete de masa si tichete cadou zukita zukita tichetele de masa si tichetele cadou ,fiind venituri salariale intra in fondul de salarii, in brut?Fiind impozabile, impozitul fiind legat de deducere , ... (vezi toată discuția)
Impozitarea tichetelor de masa adriana.karageorge adriana.karageorge Urmare noilor reglementari, impozitarea tichetelor se face aplicand 16% la suma nominala a tichetelor sau suma reprezentand valoarea tichetelor se aduna la ... (vezi toată discuția)