avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cine ma ajuta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cine ma ajuta

Revin cu poblemele pe care le-am expus la inceputul saptaminii.A lucrat la o firma 10 ani am sustras o suma destul de mare in acesti ani , in 2008 am anuntiat directorul de vinzari dar el mi-a spus sa nu anuti patronii ,el oferindumi o suma pe care in acele zile am si taiat chitantie. In ianuarie patronul ma intrebat ce sint cu sumele ne incasate din 2007-2008 iar directorul ma scos din birou si a vorbit el cu patronu firmei dar nu stiu ce.In februarie am anutiat patronii despre ce s-a intimplat am fost dat afara din firma in acea zi . Dupa o saptamina unul dintre patroni ma chemat si mi-a spus sa ma duc cu noul agent am fost 2 saptamini. In aprilie am fost chemat iar la firma cind am fost anutiat iar ca voi fii dat pe mina politiei . De Atunci am mai sunat si le-am cerut sa ma ajute sa-mi dea o sansa sa lucrez in continuare si sa imi retina lunar din salar pentru ca nu am din ce sa le restitui paguba si vrea sa dau banii cumva inapoi,mi sa raspuns ca se gindesc si ma vor suna. Joi am fost chemat din nou fiind prezent si jurista firmei , am uitat sa va spun ca sotia mea lucreaza la aceas firma operator facturare , ne avind casier ea si colega ei preluau bani si chitantiele de la agenti. Acum o acuza si pe ea ca a furat cu mine dar ea nu a stiut nimic deoarece eu am predat tot timpul suma chitantelor deci ea nu stia dar la un momendat a anutiat directorul de vinzari care raspunde de agenti dar a primit un raspuns ca nu e treaba ei sa opereze ce i se da , acum sa se razbune pe mine vor sa o bage si pe ea desi au mai fost in acesti ani mai multe facturiste si contabila care verifica actele zilnic. sotia mea inca lucreaza la firma si pina acum nu i sa zis nimic doar joi a fost anuntiata ca va fi data afara. 1 contractul meu nu a fost desfacut inca se poate asa ceva ? 2 poate firma sa ma suspende de 6 luni fara ca eu sa stiu? 3 poate fii acuzata sotia mea de complicitate doar ca este sotia mea pentru ca ea a intrebat la un momendat dar i sa raspuns ca nu este treaba ei? 4 contabila firmei care verifica actele nu trebuie sa fie raspunzatoare de ce ace sa intimplat?5 directorul nu este si el raspunzator deoarece el era singura persoana care stia din 7 iunie 2008?
Cel mai recent răspuns: Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane 18:09, 7 August 2010
1. daca vi s-a incheiat contract individual de munca, iar acesta nu a incetat de 6 luni, trebuia sa fi primit drepturile salariale inscrise in acesta, iar firma sa achite datoriile catre stat; daca vi s-a incheiat contract de agent / de comision, una dintre parti putea sa denunte contractul - daca dvs. nu, si nici firma nu era obligata, atunci a ramas in vigoare.

2. nu cred sa fie vorba de suspendare; practic, in cazul in care aveati contract de comision, dvs. nu ati incasat vreun venit in baza lipsei vanzarilor, iar contractul ss-a derulat in continuare; daca dvs. aveati contract individual de munca, va puteti cere depturile salariale din lunile in care nu le-ati primit;

3. daca exista probe care sa o incrimineze pe sotia dvs., angajatorul o poate acuza; in lipsa probelor, sotia dvs. se poate ingrijora doar in privinta suportarii unei stari tensionate la locul de munca;

4. da, departamentul de contabilitate este tras la raspundere in astfel de cazuri, iar prejudiciul trebuie recuperat de la salariatul responsabil.

5. nu, directorul nu poate fi tras la raspundere ca a fost informat asupra situatiei; poate fi, insa, raspunzator asupra modului in care a gestionat masurile ce trebuiau luate in astfel de situatii.

Va redau mai jos unele articole de interes pentru dvs., din Codul muncii:

Art. 270
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.

Art. 271
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

Art. 272
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
(2) Daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit valorii acestora de la data platii.

Art. 273
(1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv.

Art. 274
(1) in cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.

Art. 275
In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz aledical aledical Buna ziua revin cu cazul meu am facut o delapidare nu am de unde restitui suma sustrasa nu am bunuri , am cerut sa luctrez in continuare la firma pentru a ... (vezi toată discuția)
Absent nemotivat locul de munca Daniel333 Daniel333 Buna ziua as avea o intrebare la care va rog sa imi raspunde-ti daca puteti . M-am angajat la o statie de carburanti mai exact OMV ( defapt contractul e facut ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani de la angajat laraandy laraandy Buna ziua, Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat in aceasta problema. Avem la firma un angajat care doreste sa plece cu 55 lit. b. Problema este ca seful nu ... (vezi toată discuția)